Japans bedrijf ontwikkelt zeilsysteem dat onder dek kan worden opgeslagen


De in Japan gevestigde scheepsbouwers Namura Shipbuilding en NS United Kaiun Kaisha werken samen in een gezamenlijk onderzoeksproject gericht op de ontwikkeling van een windaangedreven systeem voor een 183.000 dwt capesize bulkcarrier.

Namura heeft patent aangevraagd op het zeilsysteem waarbij uitschuifbare zeilen onder dek tussen de ruimen van een schip worden geplaatst en worden gebruikt wanneer windomstandigheden de voortstuwing kunnen bevorderen en zo het brandstofverbruik kunnen verminderen.

In gebruik worden de zeilen bovendeks gehesen en kunnen ze ook zijdelings worden uitgeschoven om het zeiloppervlak en daarmee het voortstuwingseffect te vergroten. De zeilen kunnen ook worden gedraaid om beter te profiteren van de windrichting en een maximaal voortstuwingseffect te krijgen. Wanneer de wind ongunstig is, of wanneer het schip ladingoperaties uitvoert, worden de zeilen ingetrokken en benedendeks opgeslagen.

Om de SOLAS verplichte zichtlijnvereisten vanaf de brug op een dergelijk lang schip als een cape te behouden, zullen de grootte en hoogte van de zeilen worden geoptimaliseerd. Dit houdt in dat de hoogte van de zeilen vanaf het stuurhuis naar de boeg afneemt. Dichter bij de boeg kan de hoogte worden vergroot, maar de breedte wordt smaller, zodat het zicht vanaf de brug onbelemmerd blijft.

Lees het gehele artikel op de bron: splash247