‘Als ik failliet ga, ligt het echt niet aan mij’

“Als ik op tv een zeilboot zag, was ik verkocht; zo indrukwekkend,” vertelt hij vol overgave. Luca Spano (23) uit Kampen was negen jaar toen hij zijn eerste zeilboot kocht en zichzelf het zeilen aanleerde. Tien jaar later wist hij het zeker: hij wilde een eigen charterschip en daarmee zeiltochten maken. Op 7 mei 2018 – hij was toen twintig jaar oud -werd hij de trotse eigenaar van De Hester, vrachtzeiler uit 1898.

Maar nu, terwijl Corona ook het tweede zeilseizoen lijkt te verstieren, werkt hij als timmerman in de bouw en probeert hij wanhopig zijn hoofd boven water te houden. “Ik voel me zwaar in de steek gelaten door Staatssecretaris Mona Keijzer, die eerder vijftien miljoen aan de chartervaart toezegde. Nu ziet het er naar uit dat we zelfs helemaal niets krijgen. Het moet voelen als watertrappelen. Onafgebroken, anderhalf jaar lang.

Op Hemelvaartsdag klimt aan boord. “Welkom aan boord”, roept Luca – in zijn hand een verfrollertje waarmee hij zojuist de voormast van een verflaag heeft voorzien. “het schip had traditionele kleuren, maar dat vond ik toen ik het schip kocht al niet zo mooi. Maar ja, er is nooit tijd om het over te schilderen.” Terloops verontschuldigt hij zich voor de bende aan dek. “We zijn druk bezig. Misschien dat we begin juni weer mogen zeilen.”

In de tussentijd is er nog veel te doen. Te veel. Want eigenlijk heeft de schipper hier helemaal geen tijd voor. Tenslotte moet hij keihard werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Want waar de inkomsten al sinds september 2019 nagenoeg stilliggen gaan de kosten gewoon door.

Lees het uitgebreide artikel op de bron: Scheepvaartkrant Magazine van 2 juni, pagina 15

BBZ
EOC