Michelin komt met opblaasbare zeilen voor vrachtschepen

Michelin gaat buiten de gebaande paden en laat zien zijn activiteiten te diversifiëren door een opblaasbaar en intrekbaar vleugelproject voor koopvaardij- en pleziervaartuigen voor te stellen. De Franse bandengigant presenteerde dit WISAMO (voor Wing Sails en Mobility) project op het evenement Movin’On 2021, de wereldtop voor duurzame mobiliteit. Het is een ​​innovatie die gericht is op het verkleinen van de ecologische voetafdruk van maritiem transport.

Het Wisamo-project van Michelin
Ontstaan vanuit een ontmoeting tussen Michelin Research & Development en twee Zwitserse uitvinders, maakt de vleugel “met een revolutionair ontwerp gebruik van de wind en zal het brandstofverbruik verminderen en zo een positieve impact hebben op het milieu door de CO2-uitstoot te verminderen”, zegt Michelin. Het kan op de meeste koopvaardijschepen en plezierboten worden geïnstalleerd.

Tot 20% brandstofbesparing
“Bijzonder geschikt voor ro-ro, bulkcarriers, gas- en olietankers, deze vleugel kan namelijk worden meegenomen in het ontwerp, maar kan ook achteraf worden ingebouwd op een reeds operationeel schip”, vervolgt de Franse fabrikant.

Het zeil kan op alle zeeroutes worden gebruikt. De constructie is intrekbaar, zodat havenaankomsten en doorvaart onder bruggen mogelijk zijn. Het zal een brandstofbesparing tot 20% per schip mogelijk maken, afhankelijk van het type boot, de route of de weersomstandigheden.


Michelin heeft ook de krachten gebundeld met Michel Desjoyaux, een gerenommeerde schipper die ambassadeur van het project is. Genoeg om “de onderzoeksteams van Michelin in staat te stellen de ontwikkeling te perfectioneren”. “Dankzij de feedback en technische kennis van deze ervaren zeiler kan het worden getest in reële omstandigheden die van toepassing zijn op maritiem transport”, onderstreept het bedrijf.