Eindelijk duidelijkheid over 15 miljoen euro subsidie voor bruine vloot

Er is eindelijk duidelijkheid over de steun van 15 miljoen euro voor de bruine vloot. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer. Het geldbedrag was al in augustus 2020 toegezegd, maar tot nu toe was nog altijd niet duidelijk wie daarvoor in aanmerking zou komen en hoe het geld verdeeld zou worden.

Bij het berekenen van de hoogte van de subsidie wordt gekeken naar de inkomsten in de periode van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020 in vergelijking met diezelfde periode in 2019. Wel moeten de schippers die in aanmerking willen komen voor steun aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moet het omzetverlies minimaal 30 procent zijn. Ook moeten zij 1000 euro of meer kwijt zijn aan vaste lasten. Verder moet het schip waarvoor subsidie wordt aangevraagd ouder zijn dan vijftig jaar.

“Nu maar positief vooruitkijken”
Schipper Eelke Dijkstra heeft de Kamerbrief van de staatssecretaris ook gelezen. “We hebben nu een regeling en dat ziet er goed uit. Als ik de regeling zo zie denk ik wel: waarom heeft het zolang geduurd, maar goed. Laten we maar positief vooruitkijken.”

Volgens Dijkstra was de sector toe aan goed nieuws. “De nood is echt heel, heel hoog. Het water staat ons niet aan de lippen, sommige schippers weten niet eens meer dat ze lippen hebben. Maar uit de brief van Mona Keijzer blijkt hoe belangrijk ze ons vindt als historisch erfgoed. Daar kunnen we echt mee verder. Maar het zal nog wel een lastig jaar blijven, want zolang wij anderhalve meter afstand moeten houden, kunnen wij als bruine vloot nog steeds niet veel. Maar deze regeling doet ons in ieder geval goed.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Foto: manifestatie Pampus, © Thomas Franke

BBZ
EOC