Rondje Atlantic met Laura Dekker

In 2010 begon Laura Dekker haar soloreis rond de wereld, als jongste ooit. Een decennium later stortte de zeilster zich in een nieuw avontuur. Ze stichtte de Laura Dekker World Sailing Foundation op, kocht een groter schip (ook Guppy genaamd) en ontwierp zeilreizen voor jongeren, samen met haar vriend Sander Vogelenzang en hun zoontje Tim. Begin mei kwamen ze terug van een eerste, zes maanden durende Atlantic Roundtrip met een groep van zeven jongeren. Hoe was die ervaring?

Laura Dekker in Horta

Waarom ben je begonnen met de Laura Dekker World Sailing Foundation?
“In de jaren na mijn eigen reis begon ik steeds meer te beseffen hoeveel ik onderweg geleerd heb. Tijdens het reizen zelf merkte ik daar niet zoveel van, maar toen ik presentaties begon te geven dacht ik; eigenlijk heb ik best veel levenservaring opgedaan. Het leek me wel wat om andere tieners die ervaring ook mee te geven, omdat je daardoor sterker in het leven komt te staan. Het idee is beginnen groeien, maar ik heb er eerst nog lang over nagedacht. Hoe krijg ik een schip bij elkaar dat groot genoeg is voor dit project? Na hard werken, geld verdienen en sponsoren zoeken is het ons vorig jaar uiteindelijk gelukt om een geschikt schip te vinden, een Scorpio 72. Het originele plan om zelf een nog groter schip te bouwen hebben we even opzij geschoven, omdat dat ontzettend veel geld kost. Daarom zijn we eerst met een kleiner schip begonnen.”

Hoe was het om in tijden van corona een rondje Atlantic te zeilen?
“Dat was een hele uitdaging. We hadden veel meer papierwerk dan anders en voor elk land moesten we goed op voorhand uitzoeken wat de regels waren. Onderweg hebben we de planning een aantal keer moeten veranderen, omdat de regels waren aangepast. Bijna overal moesten we een coronatest doen en in quarantaine, wat soms wel twee weken duurde. Dat is na een lange zeereis, wanneer iedereen aan land wil, best lastig. Dan moet je creatief zijn en andere dingen verzinnen. Gelukkig was het overal warm genoeg om te zwemmen en konden we lekker rondzeilen met de minicat die we aan boord hebben. Uiteindelijk kun je aan alles wel een positieve draai geven. Desondanks hebben we heel veel landen en eilanden bezocht en hele mooie dingen gezien. Het was dus absoluut de moeite waard.”

Lees het gehele artikel op de bron: Zeilen

Kijk hier voor meer info over de Laura Dekker World Sailing Foundation

foto’s: Laura Dekker World Sailing Foundation

BBZ
EOC