Vijf rotorzeilen op een Very Large Ore Carrier (VLOC)

Norsepower Oy Ltd., een wereldwijde leverancier van ondersteunende windvoortstuwings-systemen, kondigde op 13 mei de installatie aan van vijf kantelbare Rotor Sails aan boord van een nieuw te bouwen Very Large Ore Carrier (VLOC), gecharterd door een Braziliaanse mijnbouw bedrijf. De eerste installatie van de innovatieve Rotor Sails van Norsepower op een bulkcarrier toont het aanpassingsvermogen van de technologie aan om het brandstofverbruik en de brandstofkosten te verminderen en de uitstoot te verminderen voor een verscheidenheid aan scheepstypes.

Het nieuwe schip, een VLOC van 325.000 dwt, is eigendom van Pan Ocean Ship Management en zal door Vale worden gecharterd nadat de bouw in China is voltooid. Om efficiënte vrachtoperaties mogelijk te maken, kunnen de vijf Rotor Sails met een hoogte van 24 meter en een diameter van 4 meter worden gekanteld met behulp van hydraulische cilinders.

Norsepower heeft de routes voor het door Vale gecharterde schip geanalyseerd en schat dat zijn technologie een efficiëntiewinst van maximaal 8% zou kunnen behalen en een daaruit voortvloeiende vermindering van maximaal 3.400 ton CO2 per jaar.

In een reactie op de installatie zei Tuomas Riski, CEO van Norsepower: “De vijf kantelbare Rotor Sails stellen Vale in staat om flexibele vrachtoperaties te behouden en tegelijkertijd brandstof en emissies te besparen. Het installeren van onze Rotor Sails op de eerste VLOC toont aan dat onze technologie aanpasbaar is aan verschillende operationele profielen en scheepstypes. Aangezien scheepsexploitanten en bevrachters ernaar streven om koolstofarm te maken, valt de waarde van de voortstuwing door de wind voor zowel retrofit- als nieuwbouwschepen niet te ontkennen. De Rotor Sails kunnen de Energy Efficiency Design Index (EEDI) van een schip verlagen en schepen toekomst bestendig maken tegen de op handen zijnde IMO-regelgeving voor broeikasgassen en tegen onvermijdelijke brandstofprijsstijgingen als er nieuwe brandstoffen op de markt komen. ”

De Norsepower Rotor Sail is de eerste door derden geverifieerde en commercieel operationele hulpmotor voor windaandrijving voor de wereldwijde maritieme industrie. De oplossing is volledig geautomatiseerd en detecteert wanneer de wind sterk genoeg is om brandstof- en emissiebesparingen te leveren, waarna de Rotor Sails automatisch starten.