Wind Assisted Containerschip krijgt in principe klassengoedkeuring

Een nieuw conceptontwerp voor een door de wind ondersteund containerschip is door classificatiebureau Bureau Veritas bekroond met een Principiële Goedkeuring. Het ontwerp, genaamd “Trade Winds 2500”, voorziet in een LNG-aangedreven schip uitgerust met zes vleugelzeilen om een ​​CO2-emissiereductie van maar liefst 35% te bereiken op basis van een typische transatlantische route van 4.000 zeemijl in vergelijking met een conventioneel aangedreven schip.

Met een totale lengte van 197 meter en een breedte van 32 meter zal het schip een draagvermogen hebben van 32.500 m ton en een capaciteit van 2.500 containers van twintig voet equivalent. Hoewel de grootte het schip geschikt maakt voor korte vaarten in Europa, Midden-Amerika, Caribische eilanden en China, kan het schip ook op transatlantische routes opereren.

De vleugelzeilen kunnen worden ingetrokken

Trade Wings 2,500 is gezamenlijk ontwikkeld door VPLP Design (Frankrijk), Alwena Shipping (Frankrijk), SDARI (een lid van lid van China State Shipbuilding Co.) en AYRO (Frankrijk), met de goedkeuring in principe toegekend door Bureau Veritas.

Het basisontwerp omvat hybride voortstuwing met zes intrekbare Oceanwings®-vleugelzeilen en een LNG-aandrijving. Het zal ook worden geleverd met een conversie-upgradeoptie voor toekomstige koolstofarme brandstoffen zoals ammoniak of waterstof. Kijkend naar de totale CO2-besparing, zullen de Oceanwings® wingsails goed zijn voor ongeveer 57%, terwijl de geoptimaliseerde LNG-voortstuwing de resterende 43% besparing zal opleveren.

Lees het gehele artikel op de bron: gCaptain