Tall Ship Zebu zinkt in de haven van Holyhead

Historisch Albert Dock-schip zinkend gevonden voor de kust van Wales
Het 30 meter lange schip, Zebu, liep aan de grond bij Anglesey en heeft meer water ingenomen.

De vrijwillige bemanning van de Holyhead RNLI werd ’s nachts uit hun bed gewekt om een ​​groot schip met navigatieproblemen in de Ierse Zee te assisteren. Het zeilschip Zebu van 100 voet, met zes mensen aan boord, bevond zich op een locatie die mogelijk gevaar had opgeleverd voor andere schepen, met name de veerboten. Het schip werd weggesleept naar de buitenhaven van Holyhead en de Zebu ging daar voor anker. Alles leek in orde met het schip en de bemanning van 6 koppen.

De Zebu in betere tijden

Op zaterdagmorgen is het schip los geraakt en tegen de golfbreker van de haven van Holyhead vast gelopen. De reddingsboot heeft nog geprobeerd om het schip met hoog water los te krijgen, maar dat mislukte. Het schip bleef onder 45˚ helling liggen en zette een val om het schip niet verder te laten kenteren. Deze heeft het niet gehouden en het schip is bij vloed vol gelopen en verder dwars gevallen.

De Zebu was op weg naar Bristol voor conserveringswerk vanuit haar basis in het Royal Albert Dock in Liverpool.

De houten Zebu is in 1938 in Zweden werd gebouwd als vracht galjas met een kits tuigage. Ze werd in de jaren 70 opnieuw onder zeil gebracht als een tweemast brigantijn. IN 1984 en 1988 zeilde het tweemaal rond de wereld. Ze vaart normaal vanuit het Royal Albert Dock in Liverpool en werd later het ‘vlaggenschip van Liverpool’ genoemd. In 2015 ging het ook al eens mis toen het schip in het Albert Dock in Liverpool zonk. Het schip is sinds 2017 eigendom van een stichting. Sinds 2019 zijn er veel restauratie werkzaamheden uitgevoerd om van het schip een museaal en educatief zeilschip te maken dat in staat is om de zee op te gaan in plaats van in de haven te blijven. Onlangs had haar motor plaats gemaakt voor een electrische aandrijving.

HM Coastguard meldt dat Holyhead Harbour Authority samen met de eigenaren en verzekeraars van de boot om een ​​mogelijke bergingsoperatie te overwegen. Een mogelijkheid is om de boot met een kraan op te tillen, terwijl er water wordt gepompt om gewicht te verwijderen.

Het laatste nieuws (18 mei) is dat het schip ter plaatse zal worden gesloopt. Dit omdat het schip teveel schade heeft opgelopen en daarbij ook slecht weer voorspeld wordt. (Dailypost.UK)

Bekijk de trieste beelden van het schip in onderstaand Youtube video:

Afbeelding: Het historische zeilschip Zebu is in een hoek van 45 graden gekanteld tegen de golfbreker bij Holyhead en is volgelopen. Foto door Ian Cooper

EOC
BBZ