Nederlandse scheepswerf bouwt Canopée, Frans vrachtschip met vleugelzeilen

De Nederlandse scheepswerf Neptune Marine is begonnen met de bouw van het zeilende vrachtschip Canopée, dat Ariane 6-raketten van Europa naar de lanceerplaats in Kourou in Frans Guyana zal vervoeren. Het schip krijgt zeilen van 1.500 vierkante meter om het brandstofverbruik en de uitstoot te verlagen.

Het snijden van staal is net voor afgelopen kerst begonnen en de eerste bodemsecties zijn in aanbouw. De oplevering van het schip is gepland voor eind 2022 na een reeks proeven en testen.

De 121 meter lange Canopée zal worden uitgerust met vier 30 meter hoge Oceanwings, geautomatiseerde en reefbare soft wingsails, wat ongeveer 35% op het brandstofverbruik zou moeten besparen.

Project Cargo Journal meldt dat het schip zal worden geëxploiteerd door Alizés, een speciaal voor dit project opgerichte joint venture van de Franse rederijen Jifmar Offshore Services en Zephyr et Borée. Het bedrijf won in 2019 de aanbesteding van de Ariane Groep voor een nieuw transportconcept en versloeg onder meer de grote Franse rederij Louis Dreyfus Armateurs, die dit transport nog steeds in eigendom heeft. Volgens Alizés is de Canopée een prototype, maar het is niet duidelijk hoeveel schepen er in totaal zullen worden gebouwd.

Kijk hier voor meer info