Staatssecretaris Mona Keijzer geeft BBZ weinig hoop

Bij de brancheorganisatie voor chartervaartondernemers BBZ overheerst teleurstelling na de antwoorden van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer. ‘We missen opnieuw de urgentie van de noodsituatie waarin de bruine vloot zit’, zegt BBZ-directeur Paul van Ommen. ‘Hopelijk wordt de steun in het derde kwartaal doorgezet.’

Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer gaf antwoorden op Kamervragen van VVD, D66 en CDA. Die waren gesteld naar aanleiding van een brandbrief van BBZ aan de regering. In de brandbrief pleitte de BBZ voor drie compensatiemaatregelen voor het tweede verloren jaar van de chartervaart.

De eerste gewenste maatregel is het continueren van de TVL-regelingen tot een half jaar na het einde van de 1,5 meter-regeling. Paul van Ommen legt uit: ‘Mocht de 1,5 meter worden opgeheven, dan zitten de kappers de volgende dag helemaal vol en hetzelfde geldt voor de cafés. Maar zo werkt het voor ons niet. Er is tijd nodig om een schip vol te boeken. Het gaat daarbij om andere bedragen en grote groepen, daar zit ook voor klanten de nodige planning achter. Daarom willen we het eerste half jaar nadat we weer open mogen dat de financiële steunregelingen, zoals de TVL, blijven.’

Lees het uitgebreide artikel van Jelmer Bastiaans in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

BBZ
EOC