Coenbrug over de Zaan weken, misschien wel maanden gestremd

De Coenbrug in Zaandam is defect. Op 4 mei viel een van de brugkleppen met een harde klap een stukje naar beneden; de ander bleef open staan. Het wegverkeer over de A8 heeft geen last meer. Na onderzoek blijkt de val voor de scheepvaart minstens voor weken en misschien wel maanden stremming gaat zorgen.

Schepen met een kruiplijn lager dan 6,20 meter kunnen gewoon onder de brug door. Maar alle schepen die zijn aangewezen op de staande mast-route kunnen niet passeren. Het alternatief is, indien mogelijk, omvaren over zee of het IJsselmeer.

Onbetrouwbaar
De Coenbrug was in maart en april al vijf weken gestremd voor groot onderhoud. Daarna was de brug over de Zaan “al weken onbetrouwbaar”, vertelt regiocoördinator Andries de Weerd van Koninklijke BLN-Schuttevaer in de Binnenvaartkrant. Door het incident op 4 mei is de oorzaak nu gevonden, maar De Weerd vreest dat Rijkswaterstaat maanden bezig zal zijn om de grote schade aan de val te herstellen.

Uit het persbericht van RIjkswaterstaat: “Om de brug weer veilig in gebruik te nemen doen we onderzoek naar de oorzaak van deze storing en de opgelopen schade. Gezien de omvang van de schade verwachten we dat deze situatie enkele maanden zal duren.”

Foto: Rijkswaterstaat

BBZ
EOC