Matrozen in opleiding tijdens eindoefening te water bij haven Oude Zeug,

De hulpdiensten waren dinsdagmiddag massaal aanwezig bij haven Oude Zeug (IJsselmeer) vanwege matrozen in opleiding die te water waren geraakt. Een persbericht van defensie meldt dat het fout ging bij een oefening van de marine. De groep van 53 EMMV-leerlingen in rubberboten dreef te ver af. Door de harde wind lukte het niet de rubberboten weer in de goede richting te krijgen en de storm veroorzaakte water in de vaartuigen. Waarschijnlijk belandden de matrozen in het water bij het hozen.

Woordvoerster Fanneke Eelman van de Koninklijke Marine legt uit dat 53 leerlingen betrokken waren bij de oefening: ,,Het zijn aankomende matrozen die bezig zijn met de eind-oefening die ‘De Volharding’ genoemd wordt. Gelukkig is een ieder veilig op de kant gekomen. Een persoon heeft een schouderblessure opgelopen, maar is onder medische behandeling.”

Het grootste deel van de matrozen is overigens niet uit het water maar van het water gehaald, vertelt schipper Eduard Terpstra van de KNRM in Den Oever. In eerste instantie gebeurde dat uit de rubberbootjes op zo’n zevenhonderd meter bij de kant vandaan, later op ongeveer 2,5 kilometer. Aanvankelijk werd besloten de bootjes naar de vaste wal te slepen, maar dat nam te veel tijd in beslag, aldus Terpstra. Vervolgens zijn de matrozen uit de rubberbootjes geplukt, veelal doorweekt door het water dat in de bootjes was geslagen.

Volgens de KNRM-schipper stonden er golven van een meter tot anderhalve meer hoog. In totaal zijn zo’n dertig matrozen uit bootjes gehaald. Sommige matrozen liepen lichte onderkoelingsverschijnselen op. In een nabijgelegen boerderij kwamen ze op temperatuur. Bij de actie waren zo’n vijf reddingboten betrokken. In ieder geval die uit Andijk, Den Oever, Medemblik en twee uit Enkhuizen. Ook werd een traumahelikopter ingezet.

Volgens Terpstra zal er bij de marine stevig over de oefening worden nagepraat. Onder meer over de vraag hoe het kan dat de marine zelf geen oplossing kon bieden op de ontstane problemen.

Afbeelding: KNRM

BBZ
EOC