Bureau Veritas publiceert regels voor windvoortstuwings systemen

Bureau Veritas (BV) heeft een nieuwe generatie classificatieregels voor windvoortstuwingssystemen vrijgegeven vanwege de groeiende interesse in en ondersteuning voor de ontwikkeling van koolstofvrije voortstuwingsoplossingen voor moderne schepen. De Canopée is het eerste zeilende vrachtschip dat door Bureau Veritas is gecertificeerd. Dit schip gaat onderdelen van de Ariane raket vervoeren over de Taransatlantische oceaan. Het moet nog gebouwd worden.

Belangrijk nu omdat het Europees parlement een voorstel heeft opgesteld waarin de hele Europese scheepvaart per 2050 mag geen broeikasgassen meer uitstoten. Het Europees parlement zet daarbij zwaar in op waterstof als energiebron voor de scheepvaart.

Windvoortstuwing is ook één van de opties die worden onderzocht en geïmplementeerd door eigenaars en exploitanten die vandaag op zoek zijn naar manieren om de luchtemissies van hun schepen te verminderen.

De nieuwe BV-regelnotatie voor WIND PROPULSION SYSTEMS (WPS) – NR 206, bouwt voort op reeds bestaande BV-regels die in 1987 zijn vrijgegeven met twee nieuwe notaties die zijn uitgegeven om de classificatie-eisen voor moderne windaangedreven schepen te bieden: WPS 1 voor staand want en WPS 2 voor staand en lopend want. Beide bieden belastingsgevallen en coëfficiënten voor alle soorten windvoortstuwingstechnologieën, inclusief vrijstaande platforms, vleugelzeilen, vliegerzeilen en windturbines.

De nieuwe regels vormen het belangrijkste classificatiekader voor door de wind ondersteunde voortstuwing. Ten eerste wordt in de ontwerpevaluatiefase aandacht besteed aan het waarborgen van veiligheid en interacties met andere systemen aan boord, en ten tweede aan de levensduur tijdens de dienst, waarbij de regels betrekking hebben op het onderzoeksregime en onderhoudsvereisten.

Afbeelding: AYRO Oceanwing digital rendering (Image: AYRO)