Brand op Koegelwieck, boot ligt tijdje stil op zee

Op woensdag 21 april is brand ontstaan op de Koegelwieck, de sneldienst tussen Harlingen en de eilanden Terschelling en Vlieland. De Koegelwieck heeft een tijdje stilgelegen op zee, maar voer daarna op eigen kracht naar de haven van Terschelling. De 99 aanwezige passagiers hoefden niet van boord gehaald te worden.

Meerdere hulpdiensten waren onderweg naar de haven. Ook de brandweer van Vlieland werd opgeroepen. Het schip kon op eigen kracht de haven bereiken. Alle passagiers hebben het schip daar rustig verlaten. De brandweer heeft de brand nageblust en heeft ter plaatse onderzoek naar de oorzaak.

“In één van de machinekamers, aan bakboord, is brand ontstaan. De bemanningsleden hadden dat snel in de gaten. Ze hebben snel de zuurstof dichtgedraaid en de brandstoftoevoer en ze hebben blusgas toegelaten in het systeem”, zegt directeur Dirk Spoor van Doeksen. “De brand was vrij vlot ook weer uit. Maar voor de bemanning en voor de passagiers was het wel even schrikken.”

Er wordt nu onderzoek gedaan naar de oorzaak, mogelijk een lek in het brandstofsysteem. In het schip zitten gloednieuwe motoren, daar zou het niet aan kunnen liggen. Met andere schepen kan Doeksen de dienstregeling voortzetten. “De Tiger vaart meer, dus dat kunnen we eerst goed opvangen.”

Foto: Sytse Schoustra

BBZ
EOC