Tall Ships Experience Center geopend in Harlingen

Het Tall Ships Experience Center opende zaterdag 17 april zijn deuren in de Harlinger Willemshaven. „We gaan ervan uit dat we volgend jaar met de Tall Ships Races 300.000 bezoekers kunnen ontvangen.”

De havenstad Harlingen heeft de ambitie om de meest aantrekkelijke ligplaats van Nederland te worden voor grote zeewaardige zeilschepen. „Er liggen nu vier tall-ships in de haven en we willen ze graag vaker naar Harlingen halen”, zegt directeur Lieuwe Krol van stichting Harlingen Sail, de organisatie die volgend jaar de derde Tall Ships Races gaat organiseren.

Als belangrijke mijlpaal in die ambitie naar een tall ship friendly port werd gistermiddag in de koele lentezon het Tall Ships Experience Center officieel geopend. Dat deden burgemeester Roel Sluiter en gedeputeerde Sander de Rouwe vanaf de bark Europa, die tegenover het ‘belevingscentrum’ lag aangemeerd. In de voormalige houtloods van Hubert Jans en Co is voortaan een permanente expositieruimte annex kantoor ingericht voor de organisatie van de Tall Ships Races.

Werven van trainees
Op de bovenverdieping toont kantoormanager Marion Verruijt-Gilhaus de expositieruimte over de internationale zeilrace die sinds 1956 wordt gehouden. „Het moet nog een beetje groeien, maar je kunt hier al de sfeer proeven van de Tall Ships Races”, zegt ze. „Waar het ons vooral om gaat is het werven van trainees. We doen het voor de jeugd.”

Havenbedrijf hoofdsponsor
Gisteren werd ook bekendgemaakt dat Port of Harlingen – het verzelfstandigde havenbedrijf, waarvan de gemeente Harlingen de enige aandeelhouder is – de hoofdsponsor van de derde Tall Ships Races wordt. „De gemeente Harlingen is zelf ook een belangrijke partij in de begroting”, zegt directeur Krol van Harlingen Sail.

Een andere grote partner bij de vorige twee edities van Tall Ships Races is de provincie Fryslân geweest, maar daarmee zijn de afspraken nog niet rond. Desgevraagd laat gedeputeerde De Rouwe weten: „Wij zijn in 2022 graag weer partner en bekijken de komende tijd hoe en op welke manier precies.”

Lees het uitgebreide artikel op de bron: Friesch Dagblad

Foto: openingswoorden aan boord van de Europa, foto Arjen Mintjes

BBZ
EOC