Watermanifestatie: Wind naar Zee Parade

Op zaterdag 24 april 2021 is er een manifestatie tegen windturbines op het Markermeer en IJsselmeer. De manifestatie zal met schepen en bootjes plaats vinden op het IJmeer. De gemeente Amsterdam is van plan 17 megawindturbines extra te plaatsen binnen haar gemeentegrenzen en heeft hiervoor “voorkeursgebieden” aangewezen. Niet alleen in de haven, maar ook op het IJmeer, bij Schellingwoude, de NoorderIJplas en andere plekken. Omdat veel geluidsoverlast en schade aan natuur, landschap en cultuur-historische waarden is te verwachten nemen we hier stelling tegen. In omringende gemeentes stuiten plannen voor windturbines ook op verzet. Dat willen we samen laten zien met een protesttocht over de ”bedreigde wateren”.

IJmeer niet vogelvrij
We starten om 9:30 uur in de IJburgbaai, en stellen ons daar in twee rijen op tussen kade en het Vuurtoreneiland: daar ligt werelderfgoed, vogelgebied, recreatie- en toekomstig woongebied. Maar als het aan
de gemeente ligt wordt het een plek voor megagrote windturbines van minstens 200 meter hoog die dit alles zullen verstoren. We zetten hiertegen met onze boten een verdedigingslinie neer.

Verdedigingslinie en protesttocht Nadat er foto’s (in plaats van kanonnen) zijn geschoten gaan we op weg langs Vuurtoreneiland (vanaf 10:30 uur) via de woonboten bij Schellingwoude naar de Oranjesluis . Om 14 uur komen we samen met andere groepen aan de centrum kant achter de Oranjesluis en varen we naar de NoorderIJplas waar we rechtsomkeert maken. We doen onderweg diverse bedreigde plekken aan en staan (en varen) zo met elkaar voor een leefbaar Amsterdam en omstreken.

Kijk hier voor meer info

Afbeelding: zoekgebied voor windturbines van de gemeente Amsterdam

BBZ
EOC