Vermilion stopt met winning aardgas uit Zuidwal-gasveld

Na 33 jaar komt een einde aan de gaswinning onder de Waddenzee tussen Harlingen en Vlieland. Vermilion heeft besloten ermee te stoppen. Het bedrijf heeft de productie begin dit jaar al stilgelegd, zegt woordvoerder Hidde Baars, en is niet van plan deze nog te hervatten. Een aanvraag om de eerste van de tien boorputten definitief te ontmantelen ligt inmiddels bij het ministerie van Economische Zaken. De totale afbouw kan jaren in beslag nemen.

Het besluit komt onverwacht. Medio 2019 kreeg het bedrijf nog toestemming om door te gaan tot en met 2035, al was toen al duidelijk dat het om kleine hoeveelheden ging. Volgens Baars kwam vorig jaar zo weinig gas boven uit dit Zuidwal-gasveld, dat het niet meer rendabel kon worden geëxploiteerd. ,,Er kon minder worden geproduceerd dan we hadden gedacht. Dat kan soms gebeuren.”

Het gasveld werd in 1988 door het Franse Petroland in productie genomen. Dat gebeurde na een jarenlange strijd. De Waddenvereniging stapte destijds tevergeefs naar de Raad van State, uit vrees voor de natuur en het nabijgelegen eiland Griend.

Ondergrond minder gedaald dan verwacht
Duidelijk is wel dat de ondergrond veel minder is gedaald dan in 1988 werd werd verwacht. Destijds ging men uit van 23 centimeter, volgens de laatst bekende meting is het zo’n 9 centimeter geworden. Er is ook minder gas uit de grond gehaald: 14,3 miljard kubieke meter, terwijl destijds 20 miljard kuub werd verwacht. Door zandafzetting bleef de zeebodem op peil.

Het Zuidwal-veld is het enige op de Waddenzee dat vanaf een platform is aangeboord. Elders op de Waddenzee, bij Ameland, wordt nog wel gas gewonnen. In de Waddenzee bij Harlingen vindt sinds eind vorig jaar een andere vorm van mijnbouw plaats: op enkele kilometers afstand van het Zuidwal-veld wordt inmiddels zout gewonnen.

BBZ
EOC