Minister blijft erbij: stroomkabel loopt straks door Schiermonnikoog, petitie om het tegen te houden

Voor het aanleggen van een stroomkabel, om stroom van een windmolenpark in de Noordzee naar de Eemshaven in Groningen te brengen, gaat de voorkeur nog altijd uit naar een route dwars door Schiermonnikoog. Dat schrijft minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Bewoners van het eiland hoopten nog dat de minister anders zou besluiten.

De kabel moet aangelegd worden door netbeheerder Tennet. Volgens de tegenstanders heeft dat grote gevolgen voor de natuur en de veiligheid. In de brief aan de Kamer schrijft de minister dat hij begrijpt dat er “in de regio zorgen leven over dit tracé, zowel bij natuurorganisaties, landbouw, de visserij en individuele grondeigenaren. In het vervolgtraject blijf ik daarom met al deze partijen in gesprek om te zorgen dat het uitgewerkte tracé zo optimaal mogelijk is.” Volgens de minister is het besluit, om de stroomkabel onder Schiermonnikoog te leggen, genomen ‘in een zorgvuldig proces met de regio’.

Het definitieve besluit over de exacte route voor de stroomkabel wordt eind 2021 verwacht. Tegen die tijd zal Tennet ook de benodigde vergunningen aanvragen. In 2022 ligt er dan een ontwerpbesluit, waar iedereen op kan inspreken.

Je kan hier een petitie tekenen tegen de stroomkabel dwars door Schiermonnikoog

BBZ
EOC