Containerschip verliest vijf containers bij Ameland

Het containerschip ‘Baltic Tern’ is op zee boven Ameland zeker vijf containers verloren. Nog eens twee containers staan wankel, bevestigt de Kustwacht. Het containerschip met een lengte van 169 meter kwam op weg van het Russische Sint-Petersburg naar Rotterdam in de problemen.

Volgens een woordvoerster van de Kustwacht deed het schip zelf melding van het overboord slaan van de containers. Een van de containers bevat de brandbare vloeistof aceton. Drie andere containers bevatten ‘droge goederen’. Er staan nog enkele containers onstabiel aan boord.

Harde wind en golven
De oorzaak van het overboord slaan wordt nog onderzocht, maar vermoedelijk spelen de weersomstandigheden een rol. Door de al langer doorstaande noorden wind staan er op de Noordzee bijzonder hoge golven. De Kustwacht is met een vliegtuig onderweg om de situatie in kaart te brengen.

Burgemeester Leo Pieter Stoel van Ameland is geschokt. “Het is uiterst zorgelijk dat containers van schepen af vallen. De minister heeft al eerder gezegd in actie te komen.”

Een ander containerschip, Escape, van dezelfde grootte als de Baltic Tern, raakte dinsdagavond in de problemen. Door een vastzittend roer voer het in rondjes op ongeveer 17,5 kilometer ten noorden van Vlieland. Inmiddels is het schip op sleeptouw genomen.

Foto: archieffoto © Kustwacht Nederland

EOC
BBZ