Zeilcharterschippers wachten al maanden op hun TVL

Een twintigtal zeilcharterschippers heeft door een verkeerde SBI-code nog steeds niet de TVL ontvangen waar zij recht op hebben. Een verzoek tot het omzetten van hun SBI-code stuit op langdurige ambtelijke procedures.

Laurens Sinaasappel, schipper en eigenaar van de tweemastklipper Johanna Engelina, is een van een twintigtal zeilcharterondernemers dat al maanden wacht op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) waar zij op grond van de coronasteunmaatregelen aanspraak op maken. Ambtelijke oorzaak hiervan is dat de Standaard Bedrijfs-Indelingscode (SBI) die zij toegewezen hebben gekregen niet overeenstemt met hun daadwerkelijke bedrijfsactiviteit.

“Mijn probleem met de TVL is dat ik mijn bedrijf in 1998 heb opgericht, met als bedrijfsomschrijving organisator van complete zeilreizen aan boord van schepen. Later hebben ze er een SBI-code aan gekoppeld en ik werd reisorganisator. Maar dat was van geen enkele invloed, want die SBI-code was nooit van belang. Alleen met de coronacrisis en de daarvoor opgetuigde maatregelen was de SBI-code van de ene op de andere dag wel van levensbelang. Want in mijn geval was ik reisorganisator, waardoor ik een vergoeding kreeg van 6 procent over mijn omzet. In plaats van de 43 procent voor passagiersvaart en veerdiensten.”

Sinaasappel vervolgt: “Zodra dat bekend was, heb ik in augustus een brief geschreven naar de Kamer van Koophandel (KvK) dat ik verkeerd geregistreerd was. Hypotheekakte overlegd en zo. Dat werd acuut met terugwerkende kracht door de KvK gehonoreerd. Dat was geen enkel probleem. Wij dienden op 14 oktober de aanvraag voor de TVL van het derde kwartaal van 2020 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in. En toen bleek dat je op je kop kon gaan staan, maar de peildatum was 1 maart. En wat er daarna aangepast of veranderd werd, daar keken ze niet naar. Half november kreeg ik als antwoord dat ik 6 procent van mijn omzet vergoed kreeg. Maar daarmee viel ik onder de norm, dus ik kreeg niks.”

Lees het gehele artikel van Heere Heeresma op de bron: Scheepvaartkrant

Foto: Heere Heeresma jr.

BBZ
EOC