D-reizen failliet verklaard, toegezegd geld komt te laat

D-reizen, een van de grootste reisorganisaties van Nederland, is failliet verklaard. Volgens het bedrijf kwam er vanwege de coronacrisis nauwelijks geld binnen door de reisverboden. Ook zou het fonds van de overheid, het voucherfonds, te laat zijn goedgekeurd om D-Reizen te kunnen redden. Bij het bedrijf werken ruim 1150 mensen bij de 285 reisbureaus in Nederland. Een curator onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart.

D-Reizen werd in 1966 opgericht en kwam voort uit een initiatief van supermarktketen Dirk van den Broek. Klanten konden sparen voor een reis naar Italië. De supermarktketen heeft z’n belang in het bedrijf zeven jaar geleden verkocht. “Wij betreuren zeer wat er nu is gebeurd”, schrijft de Van den Broek-familie in een verklaring. “Onze gedachten gaan vooral uit naar de vele betrokken medewerkers.”

‘Too big to fail’
“Dit is hartstikke triest voor alle mensen die bij D-reizen werken”, reageert Frank Oostdam, directeur van reiskoepelorganisatie ANVR. “Het is een iconisch bedrijf, dat geschiedenis heeft geschreven in de reissector. Je denkt dat D-reizen too big to fail is, maar dat blijkt nu niet.”

Fonds
Het afgelopen jaar heeft het bedrijf meer dan 20 miljoen euro aan steun gekregen van de overheid uit de NOW-regeling, waardoor het salaris van het personeel kon worden betaald.

D-Reizen probeerde de afgelopen weken om sneller duidelijkheid te krijgen over een nieuw fonds van de overheid. Met geld uit dat fonds konden reisorganisaties consumenten geld teruggeven voor de vouchers die ze eerder hebben ontvangen. De Europese Commissie heeft het fonds inmiddels goedgekeurd, maar D-reizen wachtte nog altijd op de eerste betaling. Dat is volgens het bedrijf mede de nekslag geweest.

EOC
BBZ