Zeilvloot Monnickendam gaat verder zonder mast

De oplettende inwoner van Waterland is het misschien al opgevallen: veel schepen van de Zeilvloot Monnickendam liggen zonder mast in de haven. Gaat het hier om onderhoud of een protestactie? De reden is verrassend. Zeilvloot Monnickendam speelt hiermee in op de toenemende vraag naar toeristische activiteiten in Waterland door bezoekers uit binnen- en buitenland.

Op dit moment biedt de samenwerking van 13 klassieke zeilschepen de mogelijkheid om met een gezelschap te zeilen op het Markermeer, IJsselmeer en de Waddenzee. Vanaf dit zomerseizoen gaat een deel van de schepen van de vloot verder zonder mast om ook tochten op het vaarwater tussen Broek in Waterland, Zuiderwoude, Ilpendam en Overleek te kunnen aanbieden.

Er is deze winter veelvuldig overleg geweest met de gemeente Waterland om de mogelijkheden te bespreken en oplossingen te vinden voor een aantal uitdagingen. De Zeilvloot Monnickendam is verheugd te kunnen melden dat deze gesprekken goed zijn verlopen en de gemeente het plan van de schippers van harte steunt.

Om de schepen toegang te kunnen verlenen tot de soms smalle of ondiepe doorgangen, zullen de komende maanden op enkele knelpunten baggerwerkzaamheden uitgevoerd worden. Ook zal een aantal lage bruggen opgehoogd worden om de imposante klippers en tjalken doorgang te kunnen verlenen.

Er zijn inmiddels contacten gelegd met grote touroperators om de attractie in hun route Zaanse schans – Bollenstreek op te nemen. De verwachte toestroom van toeristen is gunstig voor de schippers, maar ook lokale horeca zal hier de vruchten van plukken.

BBZ
EOC