De eerste emissievrije bulkcarrier komt in 2024 op de markt

Het familiebedrijf Egil Ulvan Rederi in Trondheim, Noorwegen, heeft een contract gekregen voor de bouw van wat wordt beweerd dat het de eerste emissievrije bulkcarrier ter wereld zal zijn. Het schip krijgt rotorzeilen en een verbrandingsmotor op waterstof.

Het 88 meter lange zelflossende schip van 5.000 dwt zal worden gebruikt op een Noorse route om aggregaten vanuit HeidelbergCement Noorwegen in het westen van Noorwegen te vervoeren en graan uit het oosten van Noorwegen op de terugweg.

Egil Ulvan Rederi werd geselecteerd om het schip te ontwikkelen, bouwen en exploiteren in een aanbestedingsproces, gefaciliteerd door het Green Shipping Programme, een publiek-private samenwerking. De concurrentie was groot: 31 reders streden via een proces van zes maanden om het contract. Het scheepsontwerp is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Norwegian Ship Design – TNSDC – en heeft de projectnaam “With Orca – Powered by Nature.”

ROTOR ZEILEN EN WATERSTOF
Een aanzienlijk deel van de energie die nodig is om het schip te laten varen, wordt rechtstreeks uit de natuur gehaald door middel van twee grote rotorzeilen. De vaarroute van het schip zal grotendeels in open wateren in de Noordzee liggen, waar de windomstandigheden gunstig zijn voor voortstuwing door de wind. Om de drift te beperken wordt het schip uitgerust met een speciaal ontwikkelde kiel.

Het schip zal ook worden uitgerust met een verbrandingsmotor op waterstof, met wat in dit stadium wordt omschreven als “add-ons voor verhoogde efficiëntie”.

Het scheepsconcept wordt dit jaar volledig ontwikkeld en geoptimaliseerd, met als doel om het tegen het einde van het jaar te bestellen bij een scheepswerf. Er zijn plannen om het begin 2024 in gebruik te nemen.

Kijk hier voor meer info

BBZ
EOC