Wubbo Ockels’ duurzame zeiljacht Ecolution vaart weer, op waterstof

De Ecolution van Wubbo Ockels vaart op waterstof verder. Woensdag ging het duurzame zeiljacht te water bij Next Generation Shipyard in Lauwersoog. Bij die werf is het schip, oorspronkelijk gebouwd door wijlen Wubbo Ockels, de afgelopen tijd omgebouwd tot waterstofschip.

Het is een project van de stichting WadDuurzaam. De Ecolution krijgt een voortrekkersrol in het vergroenen van de haven. Daarbij is het de bedoeling dat de hele vloot in de haven overgaat op waterstof.

Regelgeving is uitdaging
‘We willen graag ervaring opdoen’, legt eigenaar Albert Keizer van NG Shipyards uit. Allereerst was het een technische uitdaging om een waterstofmotor in te bouwen. Daarnaast moet het worden goedgekeurd. ‘Dat is ook een grote uitdaging. Je moet de veiligheid kunnen aantonen. En je moet de maatschappij laten zien dat het werkt en dat het bruikbaar is.’

De Ecolution moet nog even wachten voordat hij kan uitvaren. Eind april worden de zeilen geplaatst. Begin mei wordt er gevaren.

Foto: WvD

EOC
BBZ