Stevinsluis tot minstens 21 mei niet te gebruiken

De Stevinsluizen bij Den Oever zullen vier weken langer niet toegankelijk zijn voor scheepvaartverkeer. De werkzaamheden aan de nieuwe keersluis lopen uit, waardoor de eerder genoemde datum van 27 april 2021 niet meer haalbaar is. Dit wordt nu uiterlijk 21 mei.

De keersluis wordt pal tegen de Stevinsluizen aangebouwd, aan de zeezijde. De bouwwerkzaamheden lopen volgens Rijkswaterstaat onder andere uit vanwege het coronavirus. „Daardoor kan er minder efficiënt worden gewerkt en bij het constateren van een besmetting ligt het werk soms stil”, aldus Rijkswaterstaat. Ook bleek tijdens het droogpompen van de bouwkuip dat de opwaartse waterdruk groter was dan voorzien. Daarom waren er extra pompen nodig. En dan was er ook nog de vorstperiode in februari.

Het resultaat: beroeps- en recreatievaart kunnen nog langer geen gebruik maken van de sluizen en moeten omvaren via de Lorentzsluizen bij Kornwerderzand. Vanwege de start van het vaarseizoen op 27 maart kan de wachttijd bij die sluizen flink oplopen.

Uiterlijk eind april kan duidelijk worden of het misschien mogelijk is al voor het Hemelvaartsweekend (vanaf donderdag 13 mei) open te gaan, aldus Rijkswaterstaat.

Foto: de afsluitdijk