Stena Bulk werkt aan een hybride conceptschip

Stena Bulk werkt aan een schip dat wordt aangedreven door koolstofvrije waterstof dat zowel natte als droge ladingen en gasproducten kan vervoeren. De modulaire laadeenheden van het schip kunnen buiten de havens worden afgezet om opstoppingen te voorkomen. Het schip mag in 2030 te water gaan, maar de prijs blijft onbekend, vertelt ceo Erik Hånell aan ShippingWatch.

Het Infinitymax-concept zal waterstof gebruiken als scheepsbrandstof en windturbines en zonnecellen om meer energie op te wekken. Uitschuifbare vleugelzeilen en een romp van haaienhuid zijn ook opgenomen in het conceptontwerp om de efficiëntie te verbeteren. De verschillende compartimenten (soort van containers) zijn ontworpen om zelfvoorzienend te zijn in termen van energieverbruik met windturbines en zonnepanelen die zijn geïnstalleerd om elektriciteit te produceren voor interne systemen.

Het schip zou in potentie even baanbrekend kunnen zijn voor de commerciële droge en natte vrachtvaart als de eerste containerschepen toen ze in de jaren vijftig werden geïntroduceerd en goederen begonnen te vervoeren met gestandaardiseerde containers aan boord van schepen, denkt Stena Bulk.

Voorlopig werkt Stena Bulk alleen met een conceptschip in de vroege ontwikkelingsstadia, maar de Zweedse reder heeft zoveel vertrouwen in zijn nieuwe scheepsontwerp dat hij denkt dat het schip, dat de naam InfinityMax draagt, zou kunnen raken het water ergens tussen 2030 en 2035.

Het conceptschip van Stena Bulk kan tussen 2030 en 2035 te water gaan, zo verwacht het bedrijf, maar hiervoor is “een versterkte en aanhoudende samenwerkingsgeest tussen de industrie en technologieleiders” vereist. Het is in dit stadium moeilijk om een ​​prijs te bepalen