Werelderfgoedstatus Unesco biedt niet meteen financiële redding voor de bruine zeilvloot

Provinciebestuurders willen toewerken naar een Werelderfgoedstatus, maar op de korte termijn blijft de toekomst voor de bruine vloot mistig ogen. „Er komt nu weer een jaar aan zonder inkomsten.” Nederland moet de historische zeilschepen van de bruine vloot aanwijzen als kandidaat voor de Unesco Werelderfgoedlijst. Een officiële erkenning als cultureel erfgoed zorgt ervoor dat er subsidies los kunnen komen voor de bruine zeilvaart, die zichzelf tot nu toe commercieel bedruipt.

Die gezamenlijke oproep doen de provinciebesturen van Fryslân, Overijssel, Noord-Holland en Flevoland aan Den Haag. Het initiatief werd vandaag gepresenteerd op een online symposium over de toekomst van de bruine vloot.

Er is meer bewustzijn dat het hebben van een commerciële vloot van zo’n 400 historische schepen toch wel een groot goed is. „Zo’n erfgoedstatus zorgt niet dat er morgen al financiële steun is, maar het laat wel zien dat overheden meer voor de bescherming van de bruine vloot willen staan dan tot nu toe het geval is”, zegt Sicko Heldoorn, voorzitter van de Vereniging voor Beroepschartervaart BBZ en tevens waarnemend burgemeester van de gemeente Waterland. „Er is meer bewustzijn bij overheden dat het hebben van een commerciële vloot van zo’n 400 historische schepen toch wel een groot goed is.”

Roadmap
De branchevereniging BBZ heeft gemeenten, provincies en de landelijke overheid om hulp gevraagd voor de noodlijdende bruine vloot. „Het water staat onze achterban volledig aan de lippen en er komt nu weer een jaar aan zonder inkomsten. De bedoeling is om op dit symposium al die warme woorden die verschillende overheden na onze actie bij Pampus vorige zomer hebben geuit, met elkaar te kunnen verzilveren.”

Lees het gehele artikel op de bron: Friesch Dagblad

Foto: charterschepen in Harlingen

BBZ
EOC