Is plek op Werelderfgoedlijst de redding voor historische zeilschepen in nood?


De bruine vloot moet op de Unesco Werelderfgoedlijst. Dat is nodig voor het behouden en beschermen van de historische zeilschepen, stelt Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum. De sector verkeert in financiële nood door de coronacrisis.

Sinds een jaar liggen honderden zeilschepen aan de kade of varen met een minimale bezetting. Het omzetverlies wordt geschat op 70 tot 80 procent. Regelmatig klinken noodkreten van schippers die vrezen failliet te gaan. Daarom beloofde staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken )in augustus om 15 miljoen euro te stoppen in een noodfonds. Tot onvrede van schippers duurt het zeker tot juli voordat de eerste euro’s op de rekeningen van schippers staan.

Prestigieuze status
,,We hebben iets bijzonders in Nederland en daar moet meer aandacht voor komen”, aldus Van Hijum vanmiddag tijdens het symposium Toekomst van de bruine vloot. ,,Erkenning van de vloot kan bescherming opleveren, maar ook de commerciële positie van schippers verstevigen. Dat zal nodig zijn als we de vloot willen behouden en beter willen beschermen in een snel veranderende wereld.”

Wat op de Werelderfgoedlijst staat, wordt gezien als uniek, onvervangbaar, eigendom van de hele wereld en belangrijk om te behouden. Aan een plek op de lijst gaat een strenge selectieprocedure vooraf. In deze regio staat het voormalig eiland Schokland op de Werelderfgoedlijst. Al jarenlang wordt gelobbyd om de Kolonie van Weldadigheid in Frederiksoord de prestigieuze status te geven.

50 miljoen euro
Om de bruine vloot meer toekomst te bieden, wordt gewerkt aan een investeringsfonds. Veel schippers krijgen geen geld van culturele fondsen, omdat ze te commercieel zijn. Bij banken vangen ze ook bot, omdat ze niet commercieel genoeg zijn. Dus laten de provincies Overijssel, Flevoland en Friesland onderzoeken of schippers via externe financiers geld kunnen krijgen. Adviesbureau BMC denkt dat op termijn 50 miljoen euro nodig is.

Een deel van dat geld kan op korte termijn gebruikt worden om schepen ‘coronaproof’ te maken. Staatssecretaris Mona Keijzer vertelde tijdens het symposium dat al voor juli overheidssteun beschikbaar komt. Het gaat om een extra bedrag bovenop de beloofde 15 miljoen euro. Om hoeveel geld het gaat, vertelde Keijzer niet.

Lees het gehele artikel met Poll en Video op de bron: de Stentor, alleen voor abonnees

BBZ
EOC