Frans zeilend koffie- en wijn-vrachtschip voltooit eerste Atlantische reis

In een terugkeer naar het tijdperk van de zeilklippers gebruikt het Franse bedrijf Grain de Sail een zeilschip om oude handelsroutes te volgen om wijn en chocolade te leveren aan milieubewuste klanten aan weerszijden van de Atlantische Oceaan.

De “Grain de Sail” is een nieuw gebouwd aluminium schip en is net als zijn grotere zeilende voorgangers, op maat gebouwd op een Franse scheepswerf. Ze combineert de technologie die wordt gebruikt in moderne jachten met een ruim dat plaats biedt aan maximaal 50 ton vracht.

Op maandag 22 februari meerde het aan in Saint-Nazaire, in het noordwestelijke van Bretagne, met 33 ton cacao – het ruwe ingrediënt voor chocolade – na een reis rond de Noordelijke Atlantic van drie maanden.

Het schip, dat enkel een kleine dieselmotor heeft om in havens te manoeuvreren, vertrok in november vanuit Bretagne met 15.000 flessen Franse biologische wijn en bemand door vier bemanningsleden. Het leverde die lading vier weken later af in New York en zette toen koers naar de Dominicaanse Republiek om de cacao op te halen die het bedrijf nu in Frankrijk gaat roosteren.

Het schip zal in april weer vertrekken vanuit Bretagne, en Jacques Barreau, directeur-generaal van het bedrijf Grain de Sail, zei dat hij van plan is om meer schepen toe te voegen om zo een ​​duurzame, door zeilen aangedreven vloot te creëren.

Volgens een studie van de Internationale Maritieme Organisatie uit 2014 is de opwarming van de aarde door de internationale scheepvaart verantwoordelijk voor ongeveer 2,2% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen als gevolg van menselijke activiteit.

Lees het gehele artikel op de bron: gcaptain

Kijk hier voor meer info over het schip