Symposium over toekomst bruine vloot: “Straks tweede seizoen zonder inkomsten”

4 maart Op een online symposium wordt donderdagmiddag gesproken over de toekomst van de bruine vloot. De schepen kunnen al een jaar niet varen in verband met de beperkende coronamaatregelen en de beloofde steun van de overheid blijft uit. De toekomst van de sector staat daarom op het spel. “Onze achterban gaat een tweede seizoen tegemoet met minder inkomsten. Dat is dramatisch”, zegt Sicco Heldoorn, voorzitter van de Vereniging voor Beroepschartervaart.

Het Rijk zegde in augustus 15 miljoen euro toe aan de bruine vloot vanwege zijn historische waarde, maar dat geld is nog steeds niet uitgekeerd. En dat terwijl de bruine vloot de financiële steun nu echt nodig heeft, omdat de kosten van onderhoud en keuringen doorlopen. Hun klanten lijken het wachten nu ook zat te worden. “Groepen die vorig jaar nog een tegoedbon accepteerden, beginnen nu hun geld terug te vragen”, legt Heldoorn uit.

Het symposium wordt gehouden in opdracht van de Vereniging van Zuiderzeegemeenten, de Vereniging van Waddenzeegemeenten en de Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ). Doel is om initiatieven die erop zijn gericht om de zeilende chartervaart en botters verder te helpen, met elkaar te delen en te versterken. Sommige initiatieven staan namelijk nog in de kinderschoenen en vragen om input van bestuurders en experts.

“Bittere teleurstelling”
“Wij hebben als brancheorganisatie de handen vol om de actuele nood van onze leden te verlichten.” Daarvoor doet de BBZ een beroep op bestaande steunregelingen, “maar er is bittere teleurstelling over het feit dat de 15 miljoen euro die is toegezegd om dit culturele erfgoed overeind te houden nog steeds niet is verdeeld.” Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer zei eerder dat de steun nog moet worden dichtgetimmerd om fraude te voorkomen, wat de schippers in het verkeerde keelgat schoot.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland

Foto: Thomas Franke

BBZ
EOC