Zeegaande chartervloot schuilt en broedt nieuwe plannen uit

De Nederlandse tallships moesten vorig jaar maart plotseling van heinde en verre met hun passagiers thuiszeilen vanwege de corona-pandemie. Het zomerseizoen bracht voor de reders en kapiteins weinig goeds. Hoe hielden ze dat vol en wat zijn hun plannen voor het komende seizoen?

Spectaculair was het, hoe bemanningsleden in geïmproviseerde maanpakken de proviand aan boord brachten voor een halve wereldreis. De foto van het Nederlandse tallship Europa, dat vanuit Ushuaia non-stop moest terugkeren na een Antarcticareis, haalde het wereldnieuws. Sinds de thuiskomst in april ligt de Europa stil. Om niet helemaal uit zicht te verdwijnen werden enkele havens in Nederland aangedaan. Nu is ze voor onderhoud in Harlingen aangekomen. Hoe het komende jaar eruit ziet is onduidelijk, al worden hopelijk vanaf september weer reizen naar Antarctica mogelijk.

Voor de meeste collega’s op de Nederlandse zeezeilschepen geldt hetzelfde. Toch maakt een aantal alweer plannen. Jan Jacob Dam, samen met kompaan Arnold Hylkema eigenaar van de barkentijn Thalassa, heeft in mei een reis staan met de Maritieme Academie in Harlingen. De reis gaat naar Duitsland. Van daaruit wil Dam door naar Schotland. ‘Er is als altijd belangstelling voor onze whisky-reizen. Ze zijn daar sneller met vaccineren en de inreisbeperkingen zijn er niet zo streng. Mogelijk dat die dus wel kunnen doorgaan.’

Dit artikel van Peter Fokkens is op 12 februari op Schuttevaer.nl geplaatst en staat nu in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

BBZ
EOC