Waarom de Wylde Swan gewoon kan doorvaren in deze coronatijden

Het was nooit makkelijk voor de grootste tweemasttopzeilschoener ter wereld. Nadat bedenker, eigenaar en drijvende kracht Willem Sligting tijdens de conversie van de snelle haringjager tot zeiltrainingsschip plotseling overleed werd het schip met financiering van de Friesland Bank afgebouwd en in de vaart gebracht.

Daarna maakte het een vliegende start, maar toen de bank failliet ging bleek de Rabo, die de boedel overnam, niet in de Wylde Swan geïnteresseerd. Een particuliere investeerder redde het van een snelle ondergang. Daarna kostte het Sligtings weduwe Hinke de Vries, samen met haar team, alle energie om de zaak drijvende te houden.
In 2018 was de rek er wel zo’n beetje uit. Christophe Meijer, een oude bekende van de Swan-familie, nam op verzoek van de financier het bewind over. Hij pakte het heel anders aan dan tot dan toe in de zeeschepenwereld gebruikelijk was. Na een grondige analyse van kosten en baten kwam hij met zijn kernteam tot de conclusie dat er geen winst zit in het af blijven gaan van de zomerfestivals en tallship-races. Die werden vervolgens rigoureus uit het programma geschrapt.

Masterskip, het scholierenprogramma dat door Hinke de Vries op de kaart was gezet, werd eindelijk door de overheid geaccrediteerd en kon verder worden uitgebouwd. De erkenning heeft dat een geweldig opkontje gegeven, waardoor Christophe met zijn kernteam, naar analogie van de ‘Oceans’ Eleven’ de ‘Swan Six’ genoemd, zelfs in coronatijd kon blijven plannen. “We hebben vorig jaar ons eigen corona-dashboard opgezet, waardoor we precies konden zien wat er wel en wat er niet zou kunnen. Zo konden we veilig van start en vaart het schip nu als enige succesvol rond in de Carieb.”

Ook de zomers zijn inmiddels volgeboekt met andere opdrachten. Een kwestie van geluk? “Geluk is overal, maar je moet de kalmte bewaren om rustig om je heen te blijven kijken, zodat je het op tijd kunt herkennen en uit de lucht kunt plukken.”

Lees het uitgebreide artikel op de bron; Schuttevaer.nl, alleen voor abonnees

Of lees het uitgebreide artikel van Peter Fokkens in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

BBZ
EOC