’Ik ga niet failliet door onvermogen, maar door de overheid.’

Hij was al eens met een kotter in Enkhuizen geweest. Nu keerde voorman Richard de Mos van Code Oranje terug om de nood van de charterschippers aan te horen. Jerke van As (22) maakte begin 2020 zijn droom waar door het charterschip Nil Desperandum te kopen als jongste charterschipper van Enkhuizen. En toen brak de coronacrisis uit. Hij is een crowdfunding gestart om zijn schip én zijn droom van de sloop te redden.

Want dat is wat er gebeurt als de overheid geen helpende hand toesteekt, legde de jonge schipper vrijdagochtend uit aan De Mos, voorman van lijst 16, Code Oranje. Code Oranje is de partij die gevoed wil worden door lokale partijen, dus pakte geuzenpartij Nieuw Enkhuizen de handschoen op. Pieter Mazereeuw ontving de politicus op de Tussen Twee Havens en toonde gelijk waar de Haringstad sterk in is; watersport en visserij.

Steiger
Dat wist De Mos overigens al. ,,Ik ben wel eerder in Enkhuizen geweest.’’ Onder de indruk was hij zeker van de Nil Desperandum, die aan de steiger afgemeerd lag. Van As heeft als startende ondernemer nog geen overheidssteun ontvangen. Reden voor zorg, vindt Mazereeuw. ,,De hele chartervaart ligt stil. Er is vijftien miljoen uitgetrokken, die ze overigens nog niet gekregen hebben, maar wat ons betreft is 150 miljoen nodig.’’

De dagelijkse lasten, het onderhoud van het schip, de bemanning, maar ook de verplichte controles die in de duizenden euro’s kunnen lopen, nekken de schippers. ,,Hoe zou u het vinden als u uw beroep niet meer mocht uitvoeren en er ook geen steun komt? We zijn een jaar verder. Als ik failliet ga door mijn eigen onvermogen is dat mijn schuld, maar nu dreigt ook mijn schip verloren te gaan’’ aldus de wanhopige jonge schipper.

Sprakeloos
Want een charterschip dat niet gecertificeerd is, is rijp voor de sloop. Er mag niet meer mee gevaren worden. De tegemoetkoming vaste lasten, die de regering nu belooft, maakt Van As sprakeloos. ,,Dat is een schijntje.’’ Hij hoopt op de politiek en op de crowdfunding, die hij deze week is gestart via Facebook. Onder de titel ’Red de Nil Desprandum van de sloop’ roept hij mensen op een reis te boeken en eenmalig te doneren of hem maandelijks te steunen.

Ook hoopt hij dat zijn noodkreet gehoord wordt. Dat is het geval bij Nieuw Enkhuizen en Code Oranje. De rondleiding maakte indruk op De Mos. ,,Dit is prachtig, Hollands glorie! Het is heel triest dat ondernemers met hun rug tegen de muur staan, terwijl de regering haar beloftes niet nakomt. Hieruit blijkt hoe groot de kloof met burgers is.’’

Lees het gehele artikel op de bron: NHD premium, alleen voor abonnees

Of bezoek zijn Gofundme campagne hier en steun Jerke

EOC
BBZ