VVD eist opheldering over uitblijven miljoenensteun voor bruine vloot

Waarom moeten schippers van de bruine vloot nog maanden wachten op geld uit het noodfonds van 15 miljoen euro? Op die vraag willen VVD-Kamerleden Aukje de Vries en Thierry Aartsen opheldering van staatssecretaris Mona Keijzer.

Zij verwacht dat schippers niet voor het einde van juni geld uit het noodfonds op hun rekening krijgen. Dat is negen maanden na de aankondiging van de steunmaatregel. Veel te laat, vindt het VVD-duo. Dus manen zij de staatssecretaris via Kamervragen tot spoed. ‘Wat maakt het zo ingewikkeld en tijdrovend en hoe gaat u het nu eindelijk eens snel oplossen?’

Water aan lippen
Het coronavirus zette bijna een jaar geleden een dikke streep door het vaarseizoen. Maandenlang lagen historische zeilschepen en botters aan de kade van steden als Kampen, Harderwijk en Lelystad. Meerdaagse tochten bleken amper rendabel, ondanks versoepelingen in de zomer. Nu in het winterseizoen niets wordt verdiend en de schepen gekeurd en opgeknapt worden, dreigen grote financiële problemen.

‘Hoe legt u uit aan ondernemers dat er 15 miljoen euro beschikbaar is, terwijl het water aan de lippen staat, en dat het nu al zes maanden niet lukt om een regeling te presenteren en het geld bij hen te krijgen?’, vragen de VVD’ers zich af. ‘Deelt u de mening dat niet voor niks 15 miljoen euro beschikbaar is gesteld en het niet zo kan zijn dat het geld er is, maar ondernemers toch in problemen komen dan wel omvallen?’

Duidelijke uitleg ontbreekt
Keijzer heeft tot nu toe geen duidelijke uitleg gegeven over de maandenlange vertraging. Behalve dat ze wil voorkomen dat andere schippers meeprofiteren van de miljardensteun. En dat het noodfonds niet dubbelt met bestaande regelingen voor looncompensatie en tegemoetkoming in vaste lasten.

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor

Bekijk hier de kamervragen die nu aan staatssecretaris Keijzer zijn gesteld

Foto: Skydrone Sloten

EOC
BBZ