Noodlijdende bruine vloot moet nog maanden wachten op miljoenensteun

Schippers van de bruine vloot moeten nog maanden wachten op hun noodfonds met 15 miljoen euro. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer. De noodlijdende sector is teleurgesteld: ,,Wij missen het gevoel van urgentie. Waarom is dit zo moeilijk?”

Het coronavirus zette bijna een jaar geleden een dikke streep door het vaarseizoen. Maandenlang lagen historische zeilschepen en botters aan de kade. Meerdaagse tochten bleken amper rendabel, ondanks versoepelingen in de zomer. Waar de sector in een normale zomer zo’n 65 miljoen euro verdient, was dat afgelopen jaar ongeveer 20 miljoen euro.

Om faillissementen te voorkomen en het varend erfgoed te redden van de schroothoop, kondigde staatssecretaris Mona Keijzer eind augustus een noodfonds van 15 miljoen euro aan. Tot op de dag van vandaag is geen cent uitgekeerd. Tot onvrede van schippers en Kamerleden.  Vorige maand zei Keijzer midden februari meer duidelijkheid te geven.

Dat is nu. Wat blijkt: schippers krijgen niet voor het einde van juni steun uit het noodfonds, verwacht Keijzer. Dat is negen maanden na de aankondiging van het noodfonds. Als reden geeft Keijzer dat ‘maatwerk’ nodig is. Zij wil voorkomen dat andere schippers meeprofiteren van de miljoenensteun en dat het noodfonds niet dubbelt met bestaande regelingen voor looncompensatie en tegemoetkoming in vaste lasten.

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor, alleen voor abonnees

BBZ
EOC