Bruggen over het IJ met steun uit Den Haag een stap dichterbij

De gemeente Amsterdam gaat werk maken van twee bruggen over het IJ en een voetgangerstunnel achter het Centraal Station. De cruiseterminal gaat niet de stad uit, maar verhuist naar de Coenhaven. Het college werkt al aan een concreet besluit voor de brug aan de oostkant, tussen het Azartplein op het KNSM-eiland en de Johan van Hasseltweg in Noord. Daarnaast omarmt het ook het advies van de commissie onder leiding van hoogleraar Alexander D’Hooghe om een tweede brug aan te leggen van de Houthavens richting NDSM-werf, plus een voetgangerstunnel achter het Centraal Station.

Nautische bezwaren
De commissie D’Hooghe was ingesteld door de gemeente en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om een einde te maken aan de onenigheid over de bruggen over het IJ. De plannen van het vorige college voor een brug vanaf Java-eiland strandden op ‘nautische bezwaren’ van de provincie en het ministerie, die vreesden voor te grote belemmeringen voor de scheepvaart.

Daarom is het goed nieuws voor Amsterdam dat het ministerie het advies van D’Hooghe, dat afgelopen zomer uitkwam, wel beschouwt als een goede basis en Amsterdam de ruimte geeft om de plannen voor de bruggen uit te werken, met een hoogte van 12,5 meter, genoeg voor schepen met vier containerlagen.

Het college neemt ook het advies van D’Hooghe overneemt om de cruiseterminal te verhuizen naar de Coenhaven, vlak bij de tunnel. De terminal moet weg van zijn huidige plek op de Piet Heinkade omdat de schepen straks niet voorbij de brug tussen de Houthavens en het NDSM-terrein kunnen. Bovendien wil de gemeente geen ladingen toeristen meer die in het centrum van de stad van boord gaan.

Lees het gehele artikel op de bron: Parool

EOC
BBZ