‘S Werelds eerste zeilende car-carrier

Wallenius Wilhelmsen introduceerde onlangs een door wind aangedreven car-carrier, die in staat is om tot 90% lagere emissies te realiseren in vergelijking met de meest efficiënte schepen van vandaag. De Noors / Zweedse rederij heeft namelijk plannen bekend gemaakt voor de bouw van de Orcelle Wind.

Na voltooiing zal Orcelle Wind een capaciteit hebben om 7.000 voertuigen te vervoeren met snelheden van 10-12 knopen onder zeil – een snelheid die kan worden verhoogd met behulp van een aanvullend aandrijfsysteem. Het schip wordt 220 meter lang en wordt naar verwachting ca 40 meter breed.

“Orcelle Wind wordt onze technische en operationele testopstelling voor emissievrije innovatie, waar we verschillende emissievrije brandstoffen en technologieën kunnen beoordelen en ontwikkelen,” zegt Erik Noeklebye, COO van scheepvaartdiensten bij Wallenius Wilhelmsen.

Naast auto’s zal het windaangedreven schip ook zware machines en stukgoed kunnen vervoeren.

De plannen zullen midden 2022 ontwerp-klaar zijn voor een contract met een scheepswerf, waarbij het voltooide schip naar verwachting tegen 2025 zal kunnen vertrekken Om te slagen, moet Orcelle Wind voldoen aan de wettelijke normen met betrekking tot veiligheid en technische prestaties. Er moet ook worden voorzien in operationele behoeften, zoals de geschiktheid voor inzet op meerdere mondiale handelsroutes en het vermogen om bij slecht weer in de haven te kunnen manoeuvreren.

“Sinds 2008 zijn we in staat geweest om de CO2-intensiteit met 33% te verminderen, wat een belangrijke stap is. Maar de reis naar nulemissie vereist grote stappen voorwaarts. We geloven dat Orcelle Wind daar een van is.”

Kijk hier voor meer info