International Windship Association start campagne om scheepvaart sneller CO2 arm te maken

International Windship Association (IWSA) is een campagne gestart om het CO2-arm maken van de scheepvaart te versnellen. De campagne is bedoeld om de acceptatie van hybride alternatieve voortstuwingsmethoden, het combineren van wind, alternatieve brandstoffen en energie-efficiëntiemaatregelen te versnellen. Het doel is om een ​​snelle en meetbare decarbonisatie van de wereldwijde scheepvaartvloot in de jaren 2020 te bereiken. De campagne heeft als titel: ‘Driving the decade of Wind Propulsion’

Gavin Allwright, secretaris-generaal van de IWSA, benadrukt het unieke voordeel van de voortstuwing door de wind om onmiddellijke en schaalbare antwoorden op deze uitdaging te bieden en zegt: voor geoptimaliseerde nieuwbouwschepen. Het is duidelijk dat wind volledig moet worden geïntegreerd in de CO2-arme routes voor de scheepvaart – het is een overvloedige, overal beschikbare en gratis energiebron die wacht om te worden benut. “

Windvoortstuwing is de meest impactvolle technologie voor emissiereductie in de scheepvaart, met praktische oplossingen die klaar zijn om naar de markt te gaan. Directe windenergie vereist geen nieuwe infrastructuurinvesteringen, geen opslagtanks aan boord en wordt rechtstreeks op het punt van gebruik geleverd.

“Er zijn al 11 grote zeeschepen met windhulpsystemen geïnstalleerd, met meer dan 20 geïnstalleerde platforms en nog twee installaties in afwachting van dit kwartaal en nog eens 20+ kleinere zeilende vrachtschepen en kleine cruiseschepen die wind gebruiken”, voegt Allwright toe. “De EU heeft voorspeld dat er tegen 2030 tot 10.700 windvoortstuwingsinstallaties zouden kunnen zijn, en het Britse Clean Maritime Plan voorspelt dat windvoortstuwings-technologieën een segment van £ 2 miljard per jaar zullen worden, met ongeveer 30.000 installaties (gelijk aan 40-45% marktpenetratie) tegen de jaren 2050. “

IWSA’s ‘Decennium of Wind Propulsion’ -campagne combineert drie hoofdelementen:

  • Oplevering: de sterke toename van retrofitsystemen en nieuwbouwprojecten suggereert dat het aantal in de toekomst elk jaar zal verdubbelen – de IWSA verwacht dat er tegen 2023 meer dan 40 grote met windvoortstuwing uitgeruste schepen in bedrijf zullen zijn.
  • Optimalisatie: het stimuleren van R&D om de optimalisatie van bestaande systemen te verbeteren. De optimalisatiestrategie omvat onderzoek naar hybride systemen die het energiebeheer volledig integreren, van scheepsontwerp tot geavanceerde weerroutering en andere aspecten, waardoor het volledige voordeel van wind kan worden gerealiseerd.
  • Facilitering: de adoptie van een hybride W.A.V.E. – Wind propulsion with Activity – operationele optimalisatie (snelheid, vermogenslimieten, weerroutering enz.)

De druk om de internationale scheepvaart snel koolstofarm te maken, neemt van alle kanten toe. De uitrol van nieuwe koolstofarme brandstofsystemen zal veel tijd en middelen vergen. Wind geeft ons de unieke kans om tot een derde van de aandrijfenergie van de vloot te leveren zonder dat er nieuwe infrastructuur nodig is.

Kijk hier voor meer info

BBZ
EOC