Staatssecretaris Mona Keijzer: in maart meer bekend

Op de Facebook pagina reageerde de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer op een noodkreet van Wouter Egas. Hij schreef haar: Mona, #reddehollandsezeilvloot  heeft actie nodig, we wachten al 7 maanden op de verdeling van de 15 mln. “En dat is nodig, want deze coronacrisis duurt veel te lang en het is loodzwaar voor ondernemers.” De Staatssecretaris antwoordde als volgt:

“De afgelopen week heeft mijn ministerie verschillende gesprekken gevoerd met schippers van de bruine vloot. We snappen hun zorgen en ongeduld, maar we hebben hier te maken met een situatie die in de loop van de tijd is veranderd door de aanpassingen van het steunpakket.
Een verandering ten gunste van deze schippers. Door de verruiming van de TVL in het vierde kwartaal en de voorgenomen verruimingen van de TVL voor het eerste en tweede kwartaal biedt deze regeling nu ruimhartig steun ook aan de schippers van de bruine vloot.
Naast de verruimde TVL, die voorziet in een oplossing op de korte termijn, werken we ook aan een aanvullende steunmaatregel voor deze sector. Over deze regeling zal in maart meer bekend worden gemaakt.”

Dit lijkt een ander geluid dan ze in de kamer uitsprak naar aanleiding van vragen van kamerleden op 26 januari, lees daarvoor ondermeer dit artikel in de Zeepost: Half februari meer duidelijkheid over de steun Het lijkt er nu op dat de steun (TVL plus extra steun) niet hoger zal mogen zijn dan de vaste lasten.

De extra steun voor de ‘bruine vloot’ is een onderdeel van de steun van een half miljard euro voor de cultuursector, die in augustus 2020 door minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) werd toegezegd. De bijdrage van 15 miljoen voor de bruine vloot die daarin specifiek is genoemd werd mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken.

Foto: de manifestatie bij Pampus, ©Skydrone Sloten

EOC
BBZ