Zeilers Elfstedentocht halen ruim 6.500 euro op voor Sailwise

De vier Amsterdammers die met een zeilboot de Friese Elfstedentocht voeren hebben hun tocht afgerond. Ze haalden geld op voor SailWise in Enkhuizen, en de organisatie mag een bedrag tegemoet zien van 6.650 euro. “Een makkelijk zeiltochtje was het niet. Maar dat wisten we van tevoren”, zegt Rinke Bergsma, een van de vier zeilers.

De vrienden en buren uit Amsterdam – Lotte Spaargaren, Suzan Huppes, Tim van Haalen en Rinke Bergsma – besloten de tocht te gaan maken, omdat ze wisten dat de georganiseerde zeil tiendaagse tocht van SailWise zelf niet door kon gaan. De Amsterdammers vonden dit sneu en wilden iets voor de organisatie doen. “

130 bruggen
Ze vertrokken op vrijdag 29 januari en zeilden langs alle steden waar de Elfstedentocht wordt gereden. Onderweg kregen ze de nodige obstakels te verwerken. Zo moest de mast van hun gehuurde valk-zeilboot bij iedere brug naar beneden gehaald worden. “Er zijn onderweg zo’n 130 bruggen die niet open gingen. We moesten dus iedere keer de mast strijken.”

Naast het neerlaten van de mast moest hun zeiltocht ook meerdere keren onderbroken worden vanwege het weer. Door het vriezen lag er ijs op de wateren, waardoor de zeilers hun tocht niet verder konden uitvoeren. “We hebben momenten gehad waarop we niet verder konden of van de route moesten afwijken”, zegt Bergsma.

“Maar we hebben alles op eigen kracht gedaan. De motor van onze boot is niet gebruikt, dus zodra we niet verder konden zeilen hebben we andere manieren gebruikt om door te varen.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHNieuws

EOC
BBZ