Paneel-zeilen voor nieuwe zeilende cruiseschepen

Het Solid Sail 2.0-project heeft tot doel het concept van een stevig zeil te ontwikkelen dat is gemaakt van gelede composietpanelen, die kunnen worden gevouwen zonder enige externe actie of knikken. Het ontwerp is ontwikkeld en gepatenteerd door STX Shipyards en is in 2016 en 2017 op zee getest op twee demonstratiesystemen. De composietpanelen garanderen een vrijwel onbeperkte levensduur.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-3.png

In de tweede fase van dit project moet het ontwerp worden omgezet in een zeil dat even effectief is als het klassieke, flexibele zeil, maar dat vergelijkbaar is in kosten en vijf keer duurzamer. De eerste beoogde toepassing is de markt voor zeilende cruiseschepen van de nieuwe generatie. Daarnaast kunnen paneel-zeilen ook interessant zijn voor de visserij en de pleziervaart.

Solid Sail 2.0 is al meer dan een jaar getest en is een 100% composiet, hoogwaardig en opvouwbaar zeil. Het is in eerste instantie bedoeld om nieuwe generatie nul-energie zeilschepen aan te drijven. Vanuit technologisch oogpunt combineert Solid Sail 2.0 veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid (25 jaar vergeleken met 5 jaar voor een traditioneel zeil).

Het project komt ook tegemoet aan een energietransitie-uitdaging voor de internationale scheepvaart, die de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren drastisch moet verminderen.

Lees het gehele artikel op de bron: jeccomposites