Hanzestad Stralsund wil Gorch Fock I kopen en opknappen

Het museumschip Gorch Fock I behoort tot de stad Stralsund. Na lang onderhandelen werd woensdag een oplossing gevonden die haar ligplaats en onderhoud veilig zal stellen.

De Hanzestad Stralsund wil het zeilende opleidingsschip Gorch Fock I kopen en renoveren. De Hanzestad, de Vereniging van Eigenaars Tall Ship Friends, het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Binnenlandse Zaken en de staatsfinancieringsinstelling hebben een gezamenlijke manier gevonden om dit te bereiken, zo zei burgemeester Alexander Badrow (CDU) woensdag 3 februari.

Naast de aankoop voorziet de overeenkomst in de voortzetting van de exploitatie en de overname van onderhouds- en reparatiewerkzaamheden door de vereniging Tall Ship Friends.

De renovatie, die een kleine 10,6 miljoen euro zal bedragen, zal gebeuren met reeds toegezegde fondsen, aldus de krant. Het eigen aandeel van de stad wordt gedragen door de vereniging, die deze kosten vanaf de koopsom van 950.000 euro zou moeten opvangen. Overigens was de renovatie van het marine opleidingsschip Gorch Fock in eerste instantie ook begroot op 10 miljoen, maar liep dat uit tot maar liefst 135 miljoen.

Zoals Badrow zei, zijn alle betrokkenen zich ervan bewust dat de permanente verblijfplaats van de Gorch Fock 1 op de Strelasund afhankelijk is van een grondige renovatie en ontwerp als museumschip. De vereniging van eigenaren kon deze kosten niet financieren uit de lopende inkomsten en giften. Badrow benadrukte dat de vereniging de afgelopen jaren meer dan 1,5 miljoen euro en duizenden werkuren in het schip heeft geïnvesteerd.

Afbeeldingsresultaat voor gorch fock 1

Het 82 meter lange zeilende opleidingsschip werd in 1933 gebouwd door Blohm + Voss in Hamburg. Het werd Gorch Fock gedoopt, het pseudoniem van de schrijver Johann Kinau, die in 1916 bij een schipbreuk stierf. Op 30 april 1945 blies de Wehrmacht het schip in de Strelasund op. Op bevel van het Sovjet-militaire bestuur werd het in 1946 geborgen en gerepareerd in Rostock en Wismar. Het diende toen onder de naam “Towarishch” als opleidingsschip voor de koopvaardij in de Sovjet-Unie. Tot 2003 behoorde het toe aan een Oekraïense reder en voer het mee in menig Tall Ship Race. Toen kocht de vereniging Tall Ship Friends het niet meer zeewaardige schip. In 2003 kocht de Vereniging Vrienden van Tall-Ships de bark. Ze moest op een ponton naar Stralsund getransporteerd worden omdat er geen toestemming wed verleend om het schip te slepen. Het schip kan nu bezocht worden als museumschip en wordt ook gebruikt voor feesten en partijen.

De Gorch Fock I in cijfers: lengte 52m, breedte 12m, zeiloppervlak 1790 m2, gewicht 1350 ton.De Gorch Fock I is identiek aan de Mircea (Russisch). De zusterschepen Eagle (USA), Sagres (P) en Gorch Fock (II) zijn 7m langer.

Lees het gehele artikel op de bron: NTV

EOC
BBZ