Studenten Belgische Zeevaartschool zamelen geld in voor zeilreis op kaart en kompas

ANTWERPEN – Antwerp Student Fleet kent een tweede editie. Het project van en voor studenten van de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen biedt een praktijkgerichte ervaring op traditionele zeilschepen. Achttien studenten zullen in september drie weken op zee spenderen, navigeren op kaart en kompas en wat men ‘zeemanschap’ noemt ontwikkelen. Om de reis te financieren zijn de studenten met een crowdfunding gestart.

Geen moderne technieken
Op drie zeilboten worden ook dit keer Franstalige en Nederlandstalige studenten samengezet. “Tijdens deze reis krijgen we de mogelijkheid om wat we op school leren in de praktijk om te zetten”, vertelt Besson. “Navigeren op kaart en kompas bijvoorbeeld. Op school hebben we daar wel praktijkgerichte lessen over, zij het aan wal. En dan merk je dat eens je op zo’n zeilboot zit, het al een uitdaging is om je kaart stabiel te houden. Je moet snel en praktisch werken.”

Waarom ze tijdens hun reis de moderne technieken achterwege laten? “Het is belangrijk om ook op de traditionele manier te leren navigeren. Beide zijn complementair. Het kan altijd gebeuren dat je in een situatie terechtkomt waarin de moderne technologie het laat afweten. Al moet je dat natuurlijk proberen te voorkomen.”

Zeemanschap
Van de studenten wordt tijdens de trip verwacht dat ze ‘zeemanschap’ ontwikkelen. “Zeemanschap is een moeilijk te definiëren term”, lacht Besson. “Het is de capaciteit van een zeeman om in een bepaalde situatie logisch te handelen, snel beslissingen te nemen en die uit te voeren. Het is een vorm van intelligentie die je doorheen je leven verder ontwikkelt.”

De route die de studenten dit keer zullen varen leidt hen van Antwerpen naar Felixstowe in Engeland. Nadien varen ze verder richting Aberdeen in Schotland om later naar Terschelling te trekken in Nederland alvorens ze terugkeren naar Antwerpen. “We zijn van plan om de haven van Felixstowe te bezoeken, de afdeling mariene biologie van de Universiteit van Aberdeen en het Maritiem Instituut Willem Barentsz in Terschelling. Locaties die voor ons, studenten, natuurlijk allemaal heel interessant zijn.”

Crowdfunding
Om de reis te financieren, organiseren de studenten op dit ogenblik een crowdfunding. “Daarmee hopen we 10.000 euro in te zamelen. Iedereen die ons wil steunen, kan een donatie doen.” In totaal zal de reis 60.000 euro kosten. “Geld dat we nodig hebben om schepen te charteren, zeekaarten te kopen, havengelden te betalen, voedsel te voorzien,…”