Zijn containerschepen te vol?

De afgelopen drie maanden verloren containerschepen op volle zee naar schatting ruim 2500 containers. Dat is bijna tweemaal zoveel als het gemiddelde in de afgelopen twaalf jaar. Toeval, of is er meer aan de hand?

De World Shipping Council, de wereldwijde belangenclub van de containervaart, meldde juli vorig jaar met enige trots dat er gemiddeld per jaar wereldwijd ongeveer een kleine 1400 containers onderweg overboord gaan, ofwel zo’n 0,001% van het totaal aantal vervoerde containers. De kans is echter groot dat dit gemiddelde dit jaar fors wordt overschreden, aangezien de ‘Maersk Essen’ (13.568 teu) zo’n twee weken geleden midden op de Stille Oceaan, zo’n duizend kilometer ten noordoosten van het Amerikaanse atol Midway, in zwaar weer zo’n 750 dozen verloor.

Vergelijkbare incidenten
Opmerkelijk genoeg deden zich in november en december van het afgelopen jaar twee vergelijkbare incidenten voor waarbij in totaal naar schatting zo’n 1850 containers overboord gingen. De zwaarste averij liep de ‘ONE Apus’ (14.062 teu) van het Japanse Ocean Network Express op. Die raakte eind november in een zware storm in de buurt van Hawaii maar liefst 1816 containers kwijt, waarvan zestien met gevaarlijke lading. Daarnaast gingen vele honderden containers aan boord omver en op foto’s is te zien dat in de dwarsrichting nog maar een paar rijen containers aan dek overeind waren gebleven. De schade wordt op zeker 200 miljoen dollar geschat.

Slingerbeweging
De overeenkomst tussen de twee grootste containerverliezen is dat ze beide in zwaar weer midden op de noordelijke Stille Oceaan plaatsvonden en zelfs relatief dicht bij elkaar in de buurt. Daarnaast gaat het om schepen van vergelijkbare grootte en waren ze beide zwaar beladen. Op foto’s en filmpjes van het ONE-schip is te zien dat over de hele lengte van het schip er containerstacks zijn omgekiept en, opmerkelijk genoeg, dat ze zowel naar stuurboord als naar bakboord zijn omgevallen. Dat wijst op een sterke slingerbeweging van het schip, het afwisselend naar bakboord en stuurboord overhellen, waarbij enorme krachten op met name de buitenste stapels containers worden uitgeoefend.

In de Standard Club staat een groot artikel (in het Engels) over de containerschepen en hun problemen.

Of lees het kortere artikel in het Nederlands op Nieuwblad Transport

BBZ
EOC