Flevoland akkoord met 1 miljoen voor uitbreiding Marker Wadden

Provinciale Staten hebben ingestemd met het voorstel om één miljoen euro uit te trekken voor de uitbreiding van de Marker Wadden. De aangelegde eilandengroep in het Markermeer wordt aangevuld met twee extra eilanden en een vaargeul. Het Rijk betaalt ook mee aan de uitbreiding, namelijk tien miljoen euro. Natuurmonumenten draagt net als de provincie Flevoland één miljoen euro bij. Bij elkaar wordt er 12 miljoen euro ingestoken.

Volgens de provincie zijn de extra eilanden en de vaargeul essentieel voor het verbeteren van het ecosysteem en de waterkwaliteit in het Markermeer. Ook leveren ze een bijdrage aan recreatie en toerisme, omdat het straks mogelijk wordt tussen de eilanden door te varen.

Opspuiten eilanden duurt drie jaar
De twee nieuwe eilanden komen in de luwte van de vijf bestaande eilanden. Daar tussen komt een vaargeul voor de pleziervaart, zodat toeristen het gebied kunnen bereiken. Omdat de aannemer nog in het gebied aanwezig is hij het contract wil verlengen, kunnen de werkzaamheden volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman voordeliger worden uitgevoerd. het opspuiten van de eilanden begint in maart en duurt circa drie jaar.

Rijk, provincie en Natuurmonumenten kijken naar mogelijkheden om in het Markermeer nog extra projecten te realiseren. Met de gemeente Lelystad wordt gewerkt aan een groepje eilanden met een schiereiland. Volgens gedeputeerde Rijsberman zijn er bij elkaar plannen voor totaal anderhalf miljard euro, maar daarvoor is niet in één keer geld. “Het wekt de indruk dat er iedere keer geld bij moet, maar eigenlijk wachten we op kansen dat het Markermeer/IJmeer kan worden verbeterd. Nu is zo’n moment dat zo’n kans zich voordoet”, aldus Rijsberman.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Flevoland

EOC
BBZ