Vrachtschip zeilt dankzij staande vleugelzeilen

Ventifoil op een schip van Boomsma Shipping

Sinds een jaar vaart het vrachtschip MV Ankie van Jan van Dam Shipping met twee vleugels die wat weg hebben van dikke, staande vliegtuigvleugels. Deze 10 m hoge aluminium ‘Ventifoil’ systemen vangen wind waardoor het schip een extra zetje krijgt en minder brandstof verbruikt.

Onder gunstige omstandigheden kunnen de systemen 8 tot 10% brandstofbesparing opleveren, stelt het Groningse bedrijf eConowind, dat de systemen ontwikkelt. Omdat de vleugels natuurlijk alleen zin hebben als de wind uit de juiste hoek komt, worden ze automatisch omlaag geklapt om extra weerstand bij tegenwind te voorkomen.

Sinds deze maand staat er ook Ventifoils op een schip van Boomsma Shipping. De huidige vleugels zijn het meest geschikt voor vrachtschepen met een draagvermogen van 3.000-8.000 ton. Daarnaast wordt er gewerkt aan een systeem met vleugels van 20 m hoog. Het Ventifoil systeem kan ook geleverd worden in 40 foot containers die op dek kunnen worden geplaatst.

de Alcyone van Cousteau

Het systeem van Ventifoils berust op de Turbosail zoals die werden ontwikkeld door Jean Jacques Cousteau. Het onderzoeksschip Alcyone werd in 1985 speciaal gebouwd om deze Turbosail te testen. Door het maken van onderdruk in de bijna ronde, draaibare vleugelmasten waarvan één zijde is geperforeerd, ontstaat een zeer sterke liftwerking. Die kan gebruikt worden voor voortstuwing. Twee Ventifoils geven evenveel druk als 165 m2 zeil.

Bekijk hieronder de youtube-video van Econowind over Ventifoils