Extra steun: meer TVL en nu ook steun voor net gestarte bedrijven

Het kabinet heeft na moeizame onderhandelingen met werkgevers en vakbonden besloten de steunpakketten met 7,6 miljard euro uit te breiden.

Niet alleen de regeling voor vaste lasten wordt uitgebreid, ook de loonkostensubsidie gaat omhoog. Er komt een aparte regeling voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. Starters vielen tot nu toe vaak buiten de boot, omdat veel steun wordt gebaseerd op cijfers van vóór maart vorig jaar, voor de coronacrisis dus. Bedrijven die toen nog niet bestonden of geen omzet hadden gemaakt, kwamen daardoor niet in aanmerking voor steun.

Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft goede hoop dat een grote faillissementsgolf met de extra steun zal worden afgewend. „Het gros van de bedrijven zal, zeker met deze steunmaatregelen, weten te overleven. Een deel zal helaas wel kopje onder gaan”, voorspelt hij. „Ongetwijfeld krijg je daarna allerlei analyses over hoe je dit een beetje meer naar links of naar rechts had kunnen bijstellen.”

Lockdown
Ondernemers die door lockdownmaatregelen worden getroffen, kunnen 85 procent van de vaste lasten vergoed krijgen als ze minstens 30 procent omzet verliezen. Eerder was dit afhankelijk van het omzetverlies maximaal 70 procent.
Ook de maximale vergoeding voor de loonkosten gaat naar 85 procent, tegenover de eerdere 80 procent. Daarnaast komt er een garantiefonds van 300 miljoen euro waarop culturele organisaties, zoals festivalorganisatoren, kunnen terugvallen als evenementen deze zomer niet kunnen doorgaan.

Kijk hier voor de nieuwe regelingen

Tozo 3 en 4
Vanaf 1 februari kan de Tozo 3 uitkering worden aangevraagd met terugwerkende kracht vanaf de voorgaande maand. Tozo 3 loopt van 1 oktober 2020 tot 1 april 2021.
Per 1 april gaat de verlengde Tozo in (Tozo 4) zonder vermogenstoets. Tozo 4 loopt tot 1 juli 2021.
Let op: vanuit Tozo 4 kan er geen aanvraag meer gedaan worden voor Tozo 3!

Banken werken steeds minder mee
Meer ondernemers komen snel in geldproblemen als de banken weigeren om steun te geven. Ondernemers krijgen vaker dan vorig jaar ‘nee’ te horen.

Hard en vervelend
Banken gaven vorig jaar gezamenlijk uitstel aan ondernemers voor aflossingen, maar daar kwam in het najaar een eind aan. “Niemand heeft er belang bij, ook die ondernemer niet, als ze zich in de schulden blijven steken terwijl er geen toekomstperspectief is”, zei Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. “Dat is hard en vervelend. Ik voel met die mensen mee, maar het is de verstandige manier waarop wij ook andere ondernemers kunnen blijven helpen als bank.”

EOC
BBZ