Zeilschepen die in 2021 vracht vervoeren

Tegenwoordig zijn er in de zoektocht naar duurzamere manieren van verschepen 5 bedrijven die met schepen op traditionele manier zeilen en vracht vervoeren. Hoewel ze nog bijzonderheden zijn, groeit de belangstelling nu we de schade zien die onze wereld wordt toegebracht met moderne vervoersmethoden.

Designed Conscious publceerde een mooi overzicht van de vijf zeilende rederijen van vrachtschepen, van de 147 jaar oude Nordlys via de net nieuwe Grain de Sail tot aan de momenteel gebouwde Ceiba van Sail Cargo. Alleen het Nederlandse initiatief voor de Ecoclipper wordt nog niet genoemd.

De schoener Avontuur

Pamir, het laatste commerciële zeilvrachtschip, was een Duitse viermastschip die in 1949 voor het laatst rond Kaap Hoorn reed. In 1957 was ze achterhaald door moderne bulkschepen en kon ze niet met winst werken. Uiteindelijk, op 21 september 1957, werd ze gegrepen door de orkaan Carrie en zonk ze voor de Azoren, met slechts zes overlevenden.

Groter, sneller maar niet duurzaam
Door de opkomst van stoom en vervolgens dieselaangedreven schepen was het voor zeilschepen onmogelijk om te concurreren. De nieuwe schepen waren sneller en consistenter qua levertijden. Maar dat heeft ons gebracht waar we nu zijn.

Nu wordt meer dan 90 procent van de wereldhandel over de wereldzeeën vervoerd door zo’n 90.000 zeeschepen. Zoals alle vervoerswijzen die fossiele brandstoffen gebruiken, produceren schepen kooldioxide-emissies die aanzienlijk bijdragen aan vervuiling. Naast kooldioxide laten schepen ook een handvol andere verontreinigende stoffen vrij.

de replica van de logger Greyhound

In 2018 keurde IMO een eerste strategie goed voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door schepen, waarin een visie werd uiteengezet die de belofte van IMO bevestigt om de uitstoot van broeikasgassen door de internationale scheepvaart te verminderen en deze zo snel mogelijk af te bouwen.

70 jaar vuile scheepvaart en we zijn weer op zoek naar windenergie
Daarom zijn onderstaande 5 bedrijven opgericht. Door wind aangedreven schepen zijn een bewezen manier om dingen zonder uitstoot te vervoeren. Dus als we onze verwachtingen een beetje veranderen en plannen maken voor de lange termijn, kunnen we weer zeilschepen gaan gebruiken.

Lees het gehele artikel met een beschrijving van vijf duurzame bedrijven op de bron: Designed Conscious

Afbeelding: de nieuw gebouwde aluminium Grain de Sail in New York.

Video’s van zeilende vrachtschepen: