Kapitein MSC Zoe niet schuldig aan verlies containers Noordzee

Voor de containerramp met de MSC Zoe boven de Wadden is alleen het gigantisme van de wereldwijde transportdrift aan te wijzen als schuldige. De kapitein vertoonde goed zeemanschap, stelt het OM.

Het werd gezien als de laatste kans om iemand verantwoordelijk te houden voor het containerverlies van de MSC Zoe in de nacht van 1 op 2 januari 2019. Maar de kapitein van de 400-meter lange schip van de Zwitserse reder MSC valt volgens het Openbaar Ministerie niet te verwijten dat 342 containers in de Noordzee verdwenen.

Bij de vraag of hij deed wat hij die avond op de brug van de Zoe had moeten doen, blijft het Openbaar Ministerie weg. Hij deed in ieder geval geen dingen die niet mochten. De containers waren gezekerd en volgens voorschriften geladen. Hij voer niet te hard of te langzaam en overtrad geen scheepvaartregels.

Zuidelijke route
De kapitein had wél de keuze om de noordelijke vaarroute boven de Wadden te kiezen, in plaats van de kortere en snellere zuidelijke route, pal boven de eilanden. Maar het Openbaar Ministerie kan niet zeggen dat hij de andere keuze ,,had moeten maken’’. Hij mocht de afslag naar de korte route nemen, ook onder de weers-omstandigheden van die januarinacht. Hij kon niet voorzien wat er die nacht ging gebeuren.

De complexe oorzaak van het containerverlies was een combinatie van vier factoren, oordeelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid vorig jaar, samen met Panamese en Duitse evenknieën. Dwarsscheepse golven op het schip en de reflex van de Zoe zorgden ervoor dat de Zoe in een cadans tussen de golfbewegingen kwam. Contact of bijna-contact met de zeebodem en het natuurfenomeen groen water – waarbij water langs de zijkant van het schip opspuit – versterkten de krachten die vrijkwamen op het dek. Sjormateriaal brak en containers begonnen te schuiven.

‘Geen sprake van opzet of schuld’
De kapitein had deze combinatie van oorzaken de verstrekkende gevolgen niet kunnen voorzien. Voor het OM is het ,,onvoldoende voor schuld in strafrechtelijke zin. Er is geen sprake van opzet of schuld’’.

Lees het gehele artikel op de bron: LC premium

BBZ
EOC