Windassisted vrachtschip komt naar Rotterdam

Dinsdag 12 januari arriveert om 07:00 uur de SC Connector bij Matrans Rotterdam Terminal in de Eemhaven. Het schip van rederij Sea-Cargo is vorig jaar omgebouwd tot een schip met hulpaandrijving door wind. Het vaart in een lijndienst met andere roro- en stukgoedschepen namens Sea-Cargo tussen West-Noorwegen, Denemarken, Nederland en sinds vorige week ook Zweden en Polen.

Het systeem maakt gebruik van het Magnus-effect. De wind gaat langs de roterende cilinders, waardoor deze stuwkracht leveren aan het schip. Deze innovatie kan –bij gunstig weer– een besparing van 25 procent opleveren in CO2-uitstoot en brandstofverbruik, claimt de rederij.

De technologie is niet nieuw, de commerciële toepassing hiervan wel. „Het is bijzonder dat een commercieel vrachtschip rondvaart met deze techniek”, zegt universitair hoofddocent ir. Klaas Visser van de TU Delft. „Een reductie van 25 procent CO2 en brandstofbesparing is zeker realistisch. Uiteraard afhankelijk van de windkracht en de relatieve windrichting.”

SC Connector is een in 1997 gebouwd schip voor stukgoed en containerlading waarop vorig jaar zogenoemde ‘rotorzeilen’ zijn geïnstalleerd. Dat zijn masten die energie opwekken voor de voortstuwing zodat het schip groen kan varen. De rotorzeilen van 35 meter hoog en 5 meter breed kunnen bij gunstige weersomstandigheden een besparing van 25% opleveren in CO2 uitstoot en brandstofverbruik. SC Connector vaart met breakbulk – met name veel aluminium – tussen Noorwegen, Engeland en Rotterdam.

Bron: persbericht Port of Rotterdam, met video van Norsepower op youtube

EOC
BBZ